Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

De kracht van mindmaps

Als geoefend mindmapper tijdens o.a. sessies, events, congressen en vergaderingen, wordt mij de vraag veelvuldig gesteld:

“Hoe maak je een mindmap?”

Ik train en coach mensen over mindmapping (een onderdeel van slimmer werken). In dit artikel leg ik aan de hand van een aantal stappen uit hoe je een mindmap kan maken. Mocht je behoefte hebben aan een coach of een training, neem dan contact op met mij, Alexis, ik help je graag verder.

Wat is de kracht van mindmaps?

Een mindmap is een visuele denk-, schrijf- en geheugen techniek die ondersteunt bij jouw geheugen, leren, creativiteit en analyse. Een mindmap wordt radiaal opgebouwd m.b.v. steekwoorden, organische vormen, iconen, afbeeldingen en kleur. Om goed te kunnen mindmappen zal je merken dat structureren van hoofd- en bijzaken een belangrijk element is. Doordat de informatie op één medium staat (1 A4/ scherm) is het een compacte communicatievorm.

Waarom zou je een mindmap willen maken?

de kracht van mindmappingEen mindmap helpt om je creativiteit en probleem oplossend vermogen te vergroten. Het helpt om een overzicht te creëren waardoor je je eigen productiviteit kan vergroten. Zoals de term al doet vermoeden sluit de techniek aan bij hoe je hersenen werken.
De linkerhelft van de hersenen richt zich op analyse en tekst terwijl de rechterhelft zich richt op holistisch denken en context. Een zelfgemaakte mindmap – op papier nog meer dan digitaal – zal ervoor zorgen dat de informatie goed door jouzelf wordt onthouden. Door het vormvrij karakter en de radiale opzet van een mindmap wordt het gemakkelijk om nieuwe inzichten bij te voegen. Daarnaast helpt het ook om verbanden tussen ideeën en associaties te leggen. Benieuwd naar verdere redenen waarom mindmapping zo goed werkt? Ik licht deze graag persoonlijk toe. Bekijk een aantal mindmaps door mij zijn gemaakt tijdens congressen en events.

Voor wie is mindmapping geschikt?

De techniek is vooral geschikt voor iedereen die met veel informatie werkt: adviseurs, ondernemers, professionals, consultants, onderzoekers, docenten, trainers, informatiewerkers, studenten, etc.

Wanneer maak je een mindmap?

Je maakt een mindmap als je voor jezelf en/ of anderen (bijvoorbeeld collega’s, teamleden) een overzicht (het grotere geheel maar ook details) wilt maken. Je kunt dit in een persoonlijke brainstorm doen of gezamenlijk met een groep. Gezamenlijk met een groep één mindmap maken stimuleert het uitlijnen en het komen tot, bijvoorbeeld, een visie.

Waar(op) maak je een mindmap?

Mindmapping kan zowel zakelijk als privé worden gebruikt. Zakelijke toepassingen:

  • opstellen en geven van presentaties
  • gezamenlijk brainstormen en strategieën bepalen
  • informatie structureren en analyseren
  • offerte/ voorstel/ plan rapport opstellen
  • uittreksel van boeken maken

Privé kun je een mindmap maken voor, bijvoorbeeld:

  • een vakantie of weekendje weg
  • aankoop huis, auto
  • organiseren van een trouwerij
  • persoonlijk groeiplan
  • boodschappenlijstje

Voor meer voorbeelden van hoe je mindmapping kunt toepassen of maatwerk, neem contact op met Alexis.

Je kunt een mindmap maken op papier maar ook op een laptop of mobile device. Bekende digitale tools zijn o.a.: Mindjet MindManager, ThinkBuzan iMindMap, NovaMind, MindMeister en XMind. Hoe de software werkt leg ik je graag in een training of coachingssessie uit.

Hoe maak je een mindmap?

Hoe maak je een mindmap? Lees de vijf stappen om eenvoudige een mindmap te maken.

* Alexida werkt samen met Academy of Minds voor corporate leertrajecten o.g.v. mindmapping. Alexida werkt samen met Connection of Minds voor grootschalige mindma facilitaties van evenementen en congressen.