Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

WordPress als basis voor een website

WordPress als basis voor een website

Wat is WordPress

WordPress is begonnen als blogplatform en is o.a. bedacht door Automattic-oprichter Matt Mullenweg. Op 27 juli 2013 vierde het haar 10 jarig bestaan. Inmiddels is het een Open Source Content Management System (CMS). Omdat het Open Source is, kan iedereen er aanvullingen en wijzigen opmaken. Dit is een behoorlijk verschil met commerciële Content Management Systemen. Deze hebben een veel kleinere ontwikkelcapaciteit. WordPress kent vele bijdragers. Deze ontwikkelen thema’s, plugins en frameworks die de basis van WordPress uitbreiden. Bekijk de mijlpalen uit 10 jaar WordPress via deze infographic.

Waarom WordPress als CMS?

WordPress als basis voor een website wordt door steeds mee organisaties en grote websites gedaan. Want op 28 juli 2013 verscheen er een kort artikel op nu.nl, dat bijna 1/5 van alle websites WordPress als CMS gebruikt. Dit zal vermoedelijk alleen maar toe nemen. WordPress wordt meer gebruikt dan alle Open Source alternatieve zoals Joomla, Typo3, Drupal en alle overigen bij elkaar. Waarom zijn zoveel bedrijven, sites en mensen overgestapt op WordPress?

 1. 1. WordPress kern is gratis
  De WordPress kernsoftware is gratis; voor thema’s en plugins kan geld worden gevraagd evenals het installeren en inrichten van de website.
 2. 2. Veel uitbreidingen
  Er zijn veel ontwikkelaars die allerlei uitbreidingen (al dan niet gratis) ontwikkelen; waaronder thema’s, plugins, frameworks. Welke plugins zou je echt moeten gebruiken?
 3. 3. Gebruiksvriendelijk
  De software is toegankelijk voor de beginner en gevorderd voor de zwaargebruiker. Sites zoals Frankwachting & The Next Web gebruiken WordPress.
 4. 4. Zoekmachine vriendelijk
  WordPress is bedacht als blogsysteem, daarmee is het vanuit de kern geoptimaliseerd voor zoekmachines. Een WordPress site zal het – mits het goed is ingeregeld met een plugin zoals Yoast SEO – goed vindbaar zijn.
 5. 5. Geen vendor lock-in bij webdesign bureau
  ‘Iedereen’ kan de site overnemen wanneer iemand ontevreden is over het webdesignbureau.
 6. 6. Frequente updates van de WordPress en plugins
  WordPress brengt zelf regelmatig updates uit, die met 1 klik op de knop zijn te installeren.
 7. 7. Geoptimaliseerd voor mobiele weergave
  WordPress sites zijn vaak responsive. Hiermee zijn deze sites goed te bekijken op smartphone en tablet. Daarnaast kan via apps je website worden bijgewerkt.

Kritische noten WordPress

Met het succes van WordPress zijn er natuurlijk ook een aantal aandachtspunten.

 1. 1. Traagheid
  Als men veel plugins installeert in de WordPress installatie bestaat er een de kans dat de site als geheel traag wordt; dit is via een cache plugin weer te voorkomen. Overigens blijft het zaak om niet te veel plugins te installeren en alleen plugins van goede kwaliteit.
 2. 2. Veiligheid
  Met groot succes neemt ook helaas het risico op hacken toe. Omdat zo veel sites gebruik maken van WordPress is het voor hackers interessant on WordPress sites te hacken. Via een aantal instellingen en aanvullende beveiligingsplugins kan dat risico aanzienlijk worden beperkt.
 3. 3. Onderhoud
  Omdat WordPress wordt doorontwikkeled is het zaak om mee te gaan in de updates. Dat kan conflicten opleveren met thema’s, plugins en op-maat-oplossingen

Terug naar website pakketten