Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Hoe maak je een mindmap

De onderstaande 5 stappen werken zowel voor het maken van een mindmap op papier (papier, potlood, gum en kleurpotloden) als digitaal op een computer of een mobile device. Lees ook over de kracht van een mindmap.

Bekijk hieronder alvast de regels om een mindmap te maken. Eronder staan 5 stappen om een mindmap te maken.

Regels om te mindmappen

Stap 1: Bepaal doel, doelgroep en het hoofdonderwerp

mindmapping-stap1Voordat je het onderwerp bepaalt, denk eerst goed na over het doel van de mindmap en voor welke doelgroep je de mindmap maakt. Begin een mindmap door op het midden van een vel papier het hoofdonderwerp op te schrijven, vul het hoofdonderwerp in het midden in. Teken er een afbeelding bij zodat er gemakkelijker associaties loskomen (digitaal: plaats er een plaatje bij).

Stap 2: Teken/ trek en kleur takken

mindmapping-stap2Vanuit het midden teken/ trek je een tak met daarlangs (of daaraan) een onderwerp. De eerste tak is op 1 uur. Elke hoofdtak krijgt ook een eigen onderscheidende kleur. Als de associaties loskomen, kun je gelijk subtakken maken en de bijzaken er langs schrijven. Het kan ook zo zijn dat je eerst de hoofdonderwerpen wilt bepalen en ze dan verder uit wilt werken. Andere aanvliegroutes leg ik je graag persoonlijk uit.

Stap 3: Steekwoorden

mindmapping-stap3Groot voordeel van mindmapping is dat gebruik wordt gemaakt van steekwoorden. Een voorbeeld als op de hoofdtak het woord fiets staat, heeft alles wat erachter komt betrekking op fiets: frame, zadel, band, lampje, etc.

Stap 4: Gebruik afbeeldingen

mindmapping-stap4-en-5Het is een cliché: plaatjes zeggen meer dan woorden. Zeker in deze compacte communicatievorm helpen plaatjes enorm om informatie over te brengen. Afbeeldingen stimuleren bovendien associaties en helpen bij het onthouden van de informatie.

Stap 5: Verrijken van de mindmap

Ervan uitgaande dat je nu een basismindmap hebt met 5 tot 7 hoofdtakken met daarachter een uitwerking, kun je deze verrijken. Het is mogelijk om relaties tussen bepaalde thema’s te trekken. Je kunt een (deel) van een tak laten uitspringen door er een wolk om te trekken/ tekenen. In een digitale mindmap kun je bijvoorbeeld ook links naar sites of documenten leggen.

Hoe verder?

Een mindmap biedt de ruimte om later gemakkelijk nog zaken bij te voegen. Zeker als je later de mindmap bekijkt zal je merken dat je graag nog iets wilt bijvoegen. Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je begeleiding of aanvullende tips & tricks, neem contact op met mij, ik help je graag verder. Leer mindmappen, want het geeft je inzicht, overzicht en uitzicht. Het bespaart je tijd en daarmee wordt je productiever. Mindmappen is ook vooral erg leuk om te doen en bovendien zeer nuttig om overzicht te creëren. Wie wil dat anno nu nou niet?