Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
30 Dec 2010
30 December, 2010

Jongleren met je mentale instelling

0 Comment

Op 16 december was het dan zover, ik kon deelnemen aan de Dagtraining One Minute Coach. Deze training had ik tijdens de dienstenveiling van JCI Haaglanden op de kop weten te tikken voor een schappelijk prijsje. Geheel onbevangen ben ik afgereisd naar het Pim Jacobs theater in Maarssen; Jongleren met je mentale instelling, een verslag…

One Minute Coach model

De introductie begon direct met spannende beelden van sportcoaching; video. Daarna trapte Victor Mion (directeur van het trainingsbureau Corporate Impact en ex tenniscoach) af en begon met een korte uitleg van het One Minute Coach model. One Minute Coaching is een aanvulling op bestaande manieren van coaching. Het gaat erom, om in 1 minuut een ander (of jezelf) mentaal terug te laten komen in de mindset ‘uitdaging’ (dan wel bijvoorbeeld van 4 naar 3); zie rijtje hieronder. Het kan dus best zo zijn dat de ander (of jijzelf) er weer snel uit schiet, maar het gaat om dat specifieke moment. Een dieper doel is, dat je zelf herkent in welk stadium je zit en je je zelf er weer uit kan halen.

Mentaal kan je je in de onderstaande vier stadia bevinden.

 1. Uitdaging (goed)
 2. Spanning
 3. Woede
 4. Afhaken

Coachen

Tjerk Bogtstra (o.a. voormalig captain van het Nederlandse Davis Cup-team) legde het verschil uit tussen trainen en coachen.

 • Een trainer richt zich op het geven van instructies en kennis en kunde overdragen.
 • Een coach is bezig met mentale zaken, de mens zelf, stemmingen en reacties.

Een coach wil er voor zorgen dat de coachee goed in zijn/haar vel zit. “Waar wil je naar toe/ wat wil je bereiken?” De coach een coachee hebben dan dezelfde doelstelling. De vervolgstap: “Hoe gaan we dat doen?”

Tjerk liet met een acteur die voor tennisser speelde, de vier eerder genoemde mentale stadia zien. Vier keer kwam de tennisser van het veld in vier verschillende mindsets (op voorsprong, compleet op achterstand etc). De coach liet zien dat er ook vier totaal verschillende manier van coachen nodig zijn. De pauze is echter maar 1 minuut. Dat je veel kunt doen in 1 minuut wordt erg duidelijk. Normaal gesproken zie/ hoor je nooit wat een coach tegen de tennisser zegt. Dit unieke kijkje achter de schermen, gaf een goed beeld van de impact van een coach. Vooral de non verbale communicatie is erg belangrijk. De coach let op het proces, terwijl de coachee bezig is met het resultaat.

Jongleren met je mentale instelling

Na de lunch zijn wij letterlijk gaan jongleren, dat is overigens nog lastiger dan het er uit ziet. De techniek is eenvoudig, maar je hebt mentale veerkracht nodig om succesvol te kunnen jongleren.

Coachen: “het beïnvloeden van een mentale stemming van de ander met gebruik van vier communicatietechnieken: complimenteren, inspireren, confronteren en provoceren.”

Daarna mocht iedereen gaan oefenen op acteurs die situaties uit het bedrijfsleven naspeelden. Persoonlijk heb ik veel geoefend op de acteurs met de vier communicatietechnieken. De praktijkoefeningen brachten veel inzicht en voldoening, vooral om dat je iedereen keer kon bijstellen op basis van de reactie. Erg leerzaam. In het echte leven heb je namelijk maar een kans.

Do’s en dont’s

Aan het einde van de dag hebben we gezamenlijk de do’s en dont’s aangegeven voor het One Minute Coachen:

Do’s

 • Gebruik non-verbale communicatie
 • Humor
 • Reageren op wat je ziet en benoem dit
 • Zeg wat je denkt
 • Leg de bal bij de ander

Dont’s

 • Veel vragen stellen
 • Op inhoud in gaan
 • In discussie gaan
 • Oplossingen bieden

One two three

De training is zeker een aanrader omdat je dit echt in de praktijk moet meemaken. Het brengt je inzicht en het gevoel in het One Minute Coachen. Ik kan het zeker aanraden aan adviseurs en managers/ teamleiders. Het is namelijk effectiever om een paar keer per week 1 minuut te coachen dan 1 keer per maand een uur. In die ene minuut is er namelijk direct resultaat en blijft het niet liggen tot die ene keer in de maand, meer info zie site.

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.