Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
13 Dec 2010
13 December, 2010

Een leven zonder iPhone?

5 Comments

Column

Al even speel ik met het idee om een column te schrijven. Mijn eerste column gaat over een recente ervaring: Een leven zonder iPhone?

Sinds ruim één jaar heb ik een iPhone. Een legitieme vraag om jezelf die te stellen: “Hoe ziet het leven eruit zonder iPhone (smartphone)?” Mensen die mij kennen, weten in ieder geval dat ik veel doe met een iPhone. Zelf stelde ik me bovenstaande vraag – grappende wijs – wel eens. Recentelijk mocht ik mijn eigen vraag doorleven. Onlangs had ik een leiderschapsweekend van het netwerk JCI, waar ik lid van ben. Dit driedaagse weekend vond plaats in het midden van het land en ik zou twee leden uit de kamer JCI Haaglanden op halen.

De situatie

Vroeg in de ochtend startte ik de auto, klikte ik de iPhone aan om via navigon – een tomtom applictatie voor routenavigatie – de route in te plannen… Echter het iPhone scherm bleef zwart. Nog even goed gekeken want het was donker… nog een paar keer op de mooie ronde knop klikken… het scherm bleef zwart. “Kan gebeuren – zelfs een iPhone kan een keer vastlopen!” Dus de aan-uitknop gebruikt… Helaas kwam niet het bekende Apple icoontje en de vraag of ik echt de telefoon wilde afsluiten. Bij een stoplicht besloten om een parkeerplek op te zoeken… Nog een paar keer op de twee knoppen gedrukt… het scherm bleef zwart.

De oplossing

Toen ik bedacht dat ik waarschijnlijk later zou komen om de mensen op te halen en dat ik hen hierover niet kan bellen/sms-sen, heb besloten naar huis te rijden. Daarnaast leek mij het vooruitzicht om 3 dagen lang geheel onbereikbaar te zijn ook niet prettig. Snel mijn voorlaatste Nokia N79 opgezocht en simkaart erin gedaan. De Nokia telefoon gestart… kwam ik erachter dat de nummers niet meer op sim stonden; blijkbaar vergeten die optie aan te zetten. Toen kwam ik erachter dat ik volledig vertrouwde op het feit dat telefoonnummers in een simkaart staan en nergens anders. Ik kon nog steeds niet de 2 mensen bellen. Laptop aangezet en in mails gezocht en gelukkig stond daar een telefoonnummer in. Direct hen gebeld en dit verhaal uitgelegd men vond het een origineel maar lastig te geloven excuus. Toen snel via Google maps de route geprint. Tijdens het autorijden realiseerde ik mij dat route navigatie toch wel erg fijn is ten opzichte van het aflezen van een print. Daarnaast blijkt ook dat straatnaamborden lang niet overal staan. Hoewel de reis met de auto en vrienden gezellig was, ontbrak de muziek, want tja ook die staat op de iPhone.

De ervaring

De Nokia N79 beschikt over internet echter dan blijkt dat het iPhone abonnement van T-Mobile niet werkt met normale smartphones die op internet kunnen; jammer! Het resultaat 3 dagen lang geen internet. Dat is al weer even geleden. Vanuit deze ervaring kan ik vertellen dat dat best erg wennen is. Door de iPhone ben ik gewend dat je veel dingen kan doen zoals:

 • even een mailtje (terug)lezen,
 • het laatste nieuws volgen,
 • natuurlijk ook sms-en en bellen,
 • autonavigatie gebruiken,
 • foto’s maken,
 • twitteren en facebooken
 • mensen toevoegen op LinkedIn om te netwerken,
 • je todo lijst bij de hand hebt,
 • een alarmklok en agenda met afspraken
 • beschiking hebt over documenten via Google Docs en het CRM,
 • spelletjes spelen,
 • etc.

Update

Gelukkig werkte mijn iPhone weer. Er moest een harde reset worden gedaan, door middel van beide knoppen lang ingedrukt houden.

De ervaring heeft me echter wel bewust gemaakt over de voordelen, maar dat je niet te afhankelijk van techniek moet worden.

Lessons learned

De conclusie is dat ik na 3 dagen langzaam er aan begon te wennen dat je ook best kan leven zonder internet en iPhone. Jaja, dat klinkt misschien een beetje overdreven! Tot oktober 2009 kon ik ook leven zonder een iPhone. Wat mij echter wel heeft verbaasd, is hoe hoog en snel de adaptie door mij zelf is. Een smartphone maakt het leven gewoon erg gemakkelijk.

Doordat je geen beschikking hebt over een iPhone en internet, wordt je weer creatiever om dingen voor elkaar te krijgen en ben je op jezelf aangewezen.

Het zorgt voor rust en je bent meer bezig met het nu, zowel met mensen als dingen.

Met de kerstvakantie in het vooruitzicht, kan ik lezers best adviseren, doe eens een weekje geen iPhone/ smartphone, het is erg rustgevend en stiekem ook best wel leuk en spannend!

Hebben jullie ook een ervaring als deze gehad? Hoe gingen jullie daarmee om? Plaats svp je reactie hieronder…

http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.t-mobile.nl%2F&ei=W-sFTeXaL5CLhQep3ZC8Bg&usg=AFQjCNFd0-TMJQEEuZ5uorl7dOVux1Ql_w&sig2=dmQ7TzGVb2Sm9ri_ZJ0k2Q
5 Responses to Een leven zonder iPhone?
 1. Ik weet hoe je je gevoeld hebt. Als je een dag je Iphone vergeten ben heb ik wel eens vergeleken met stoppen met roken. Het voelt zo leeg en je weet jezelf geen houding te geven. Ik ben blij dat ik niet de enige ben.

 2. […] Ongeveer 80 mensen van verschillende kamers hadden zich aangemeld voor dit weekend, helaas was Haaglanden te laat voor de officiële opening. Alexis, Emmy en ik waren die ochtend er achter gekomen dat de uitvinding van 2009, de iPhone, ook zijn beperkingen heeft. Het apparaat is namelijk afhankelijk van stroom, zonder een goedwerkende batterij is het apparaat vrijwel nutteloos. Het was tevens niet eenvoudig voor de eigenaar om terug te gaan in de tijd en om via een desktop een route beschrijving te printen, maar dit ter zijde (lees het blog van de iPhone eigenaar hierover). […]

 3. Ik zal dit stuk maar niet aan Norma laten lezen want dan wordt het een week zonder iPhone. Ze zegt altijd dat ik verslaafd ben. Wel – het is te proberen 3 dagen zonder.

  • 3 dagen is tot nu toe mijn maximum. Een week zo overigens wel goed zijn om even los te komen van de iPhone. Je wordt namelijk weer bijzonder creatief en inventief.


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.