Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

De traditionele taal zoals we die kennen, is onderhevig aan invloeden vanuit allerlei nieuwe middelen en media. Invloed moderne communicatiemiddelen op taal deel 1/2 bespreek ik de invloed van SMS en MSN op het taalgebruik. In deel 2 beschrijf ik de invloed van Twitter.

Oude ‘nieuwe middelen’ die taalgebruik veranderen

sms2Voordat ik dit blog ben gaan schrijven, heb ik wat research gedaan en stuitte ik op de volgende website: SMS/MSN-taal. Dit is een heuse vertaalsite van Nederlands naar SMS/MSN-taal. Voor de mensen die geen SMS-taal of MSN-taal begrijpen, is er eveneens een terugvertaalfunctie naar het Nederlands.

Door SMS zijn jongeren creatiever geworden met taalgebruik. Want een middel als SMS dwingt de gebruiker om binnen 160 tekens de boodschap te formuleren. Voor elk SMS-berichtje moet je bovendien apart betalen, hierdoor gaat men proberen alle informatie in dat ene berichtje te krijgen. Het gevolg is dat men symbolen en afkortingen gaat gebruiken. Immers, hoe meer woorden je kunt afkorten hoe uitgebreider de boodschap binnen de beperkte hoeveelheid karakters kan worden.

In iets mindere mate geldt het bovenstaande ook voor MSN. De messengerdienst van Microsoft heet tegenwoordige Live Messenger, maar in de volksmond heeft men het over MSN en msn-en. Met MSN kunnen mensen via de computer met elkaar chatten. MSN is vooral populair onder jongeren. Hoewel MSN berichtjes niet gelimiteerd zijn aan karakters, speelt daar een ander fenomeen. De MSN-taal is een verbastering van Nederlands. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van emoticons, spreektaal en afkortingen. Deze afkortingen zijn veelal dezelfde die voor SMS wordt gebruikt. Door deze elementen is er een eigen soort MSN-taal ontstaan.

Hoe denken jullie over de invloed van SMS en MSN op het taalgebruik?

In een volgende blogpost: “Tweet, Twitter en de tweeps en de twittaal” behandel ik de invloed van Twitter op de communicatie en taal.

4 Responses to Invloed moderne communicatiemiddelen op taal deel 1/2
 1. Volgens mij wordt jouw eigen taalgebruik ook beïnvloed door msn;
  dit blog = deze blog
  elke SMS-berichtje = elk SMS-berichtje
  iets minderen mate = iets mindere mate

 2. @iemand, terechte opmerking. Hoewel ik zelf geen gebruik meer maak van MSN, zal dit wellicht met snelheid te maken hebben gehad. Dank voor je feedback en bij deze aangepast in de blogtekst.

 3. w8 ff, wtf, wil je echt een mening, 
  Het is volgens mij niet belangrijk wat we er van vinden, wat belangrijk is, is het gegeven hoe we er mee omgaan. Binnen (sub)culturen van taalpuristen en moraalridders zal het verafschuwd worden. Binnen (sub)culturen van innovators en creatieven zal het toegejuicht worden. Binnen 10 jaar zijn we gewoon weer toe aan een nieuw groen e-bookje. Taal leeft, en dat is maar goed ook. Anders zou de mensch ten allen tijde stil blijven staan in den huidige tyd, die vanaf heden verleden is.

  • @arkokats:twitter bedankt voor je echte mening. Taal is nu eenmaal iets wat we allemaal gebruiken en vooral ook allemaal iets van vinden. Daarom is het – zoals jij terecht zegt – iets wat levend is en zich zal blijven ontwikkelen.


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.