Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

In een vorige post heb ik SMS en MSN taal besproken. Invloed moderne communicatiemiddelen op taal deel 2/2 Hieronder staat mijn beschouwing op de invloed van Twitter op taal en communicatie. Graag nodig ik jullie uit voor een discussie, laat een reactie hieronder achter.

Tweet, Twitter en de tweeps

Twitter, klik hier voor een korte video over Twitter in plain English, of bekijk eerder postings over Twitter op dit blog. De tweeps, samentrekking van Twitter en people (peeps), creëren een eigen taal om gemakkelijk te kunnen twitteren. Zo zijn er de bekende termen zoals: RT (retweet), @replies, DM (Direct Message) hashtag (#) en tinyURL. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste termen.

 • Tweet: berichtje van 140 karakters, dit berichtje is zichtbaar voor je volgers en iedereen die op je profielpagina van Twitter kijkt.
 • Retweet (RT): een berichtje wat je ontvangt en vervolgens opnieuw doorzend naar jouw volgers. Retweeten van een bericht kan een viraal effect (sneeuwbaleffect) veroorzaken.
 • @reply: een reactie die je geeft op een tweet. Deze reactie is gericht aan de verzender van het originele bericht maar ook voor iedereen leesbaar.
 • Direct Message (DM): is bericht dat alleen leesbaar is voor de ontvanger (privé bericht).
 • Hashtag (#), ofwel hekje #: dit is een manier om tweets te koppelen aan een bepaald thema of event. Als mensen twitteren over een evenement/ onderwerp en allemaal dezelfde hashtag gebruiken, worden deze tweets gemakkelijk vindbaar en doorzoekbaar. Je ziet dit veel voorkomen bij evenementen. Het komt al voor dat men vooraf aankondigt wat de hashtag voor het evenement is. Met de hashtag functie is het mogelijk om discussies te volgen en/of evenementen te  kunnen volgen terwijl je er niet fysiek bij aanwezig was.
 • TinyURL: is een methode om lange URL’s naar websites af te korten. Daardoor blijft er meer ruimte over om tekst te typen bij de verwijzing naar het webadres. Naast TinyURL zijn er diverse andere diensten die op eenzelfde manier werken.

Twittaal

twiter-bird6In Twitter mag elk berichtje maximaal 140 karakters bevatten. Hoewel berichtjes gratis zijn in tegenstelling tot SMS, is het not-done om een grote verhaal via een hoeveelheid kleine berichtjes achterelkaar de wereld in te slingeren. Onlangs is bijwijze van experiment Ronald Giphart gestart met het schrijven van een boek via Twitter Twitteren wordt pas echt leuk als je onderweg via je mobiel je status te updaten. Twitter dwingt je dus om je berichten kort te houden. Mensen worden door deze karakterlimiet gedwongen om beknopt te formuleren. Binnen deze 140 karakters vallen namelijk ook alle leestekens en spaties en verwijzingen naar websites of foto’s.

Uit eigen ervaring blijkt dat 140 karakters weinig is, maar het dwingt mij wel kernachtig te formuleren. Overigens blijkt ook dat ik via mobiel internet kortere tweets maak dan via de computer. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van een toetsenbord. Een zoektocht naar nieuwe, kortere en beschrijvende woorden is het resultaat. Door deze zoektocht naar nieuwe woorden kan de verkorting van communicatie dus resulteren in uitbreiding van je woordenschat; wie had dat gedacht?tweet

Vanuit het oogpunt van personal branding is het goed om je boodschap (tweet) zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat jouw volgers je boodschap gaan doorsturen via een Retweet. Hierbij kun je denken aan beeldend schrijven, opiniërend stukje tekst, nieuwe woorden, opvallende uitspraken etc Als je op deze mannier tegen tweets aankijkt, kunnen het taalkundige hoogstandjes worden met een flinke dosis creativiteit. Je kunt ook denken aan een interessante link die je doorstuurt naar je volgers.

Hoewel dit niet voor iedereen zal zijn weggelegd, is het wel een uitdaging om zo nu en dan echt ‘werk’ te maken van een tweet. Want je weet nooit waarin een retweet van jou bericht in kan resulteren. (Gebruikte bron)

Taal in de 21ste eeuw

Het gebruik van SMS, MSN en Twitter noopt de schrijver om de boodschap, het bericht of de informatie kort en duidelijk te formuleren. De hierboven en [intlink id=”433″ type=”post”]eerder beschreven communicatiemiddelen[/intlink] zijn de afgelopen tien jaar ontstaan en verrijken, naar mijn mening, het taalgebruik. Taal is een levend iets en mag best door nieuwe middelen worden uitgedaagd.

Denken jullie dat de nieuwe communicatievormen een verrijking zijn voor het taalgebruik? Graag nodig ik jullie uit voor een discussie, plaats een reactie hieronder.

3 Responses to Invloed moderne communicatiemiddelen op taal deel 2/2
 1. Spreektaal en twittertaal zullen uiteindelijk veel verschillen. Taalfilosofe Cheyenne Snelders heeft hier al veel over gepubliceerd. Zinnen terugbrengen tot 1 woord, woorden fonetisch verkorten tot impacttekens. Feitelijk gaat het niet meer om de snelheid van het lezen, als wel om de snelheid van het twitteren an sich.

 2. Cheyenne heeft al enige tijd geen site meer. Kan iemand me aan haar huidige e-mailadres helpen? Of aan de naam van haar huidige site?
  Groetjes, Björn

 3. NRC heeft begin vorig jaar een artikel geschreven over de versimpeling van de Nederlandse taal. Link: http://weblogs2.nrc.nl/discussie/2008/01/05/gaat-de-versimpeling-van-de-nederlandse-taal-te-ver/

  Dit artikel heeft nog al voor wat reacties gezorgd, waaronder een van Cheyenne Snelders; zie reactie nummer 92.

  Merken jullie een verandering in taalgebruik in de praktijk?


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.