Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
29 Dec 2009
29 December, 2009

Speech van je leven

2 Comments

Iedereen moet wel eens wat presenteren. Of het nu om een idee gaat, laatste productontwikkeling, status van een project of simpelweg een openingstoespraak. Niemand ontkomt er aan om te presenteren. Echter veel mensen zien op tegen het presenteren. Dit kan komen door de angst dat iedereen naar je kijkt, dat je wellicht niet alle antwoorden op lastige vragen hebt of dat de techniek je in de steek laat.

Tegenwoordig gaan presenteren en PowerPoint hand-in-hand. De meeste presentatoren maken gebruik van dit digitale presentatiemiddel van Microsoft. Relatief gemakkelijk draai je een presentatie in elkaar. Door het gemak kan het ook voorkomen dat je slides gaat maken met:

 • lange lijsten met bullets
 • mooie effecten van invliegende teksten
 • draaiende logo’s
 • grote spreaksheets
 • schema’s
 • instartende geluiden en filmpjes

Het kan allemaal. Echter overdaad schaadt! En al deze overdaad raakt ook weer gewoon. Dus hoe meer je je best doet des te minder impact het allemaal maakt. Al deze techniek zorgt er overigens ook voor dat mensen een-en-al-oog hebben voor de mooie/lelijke (over smaak valt niet te twisten) PowerPoint presentatie die je hebt gemaakt maar niet naar jou – de presentator – kijken. De hersenen kunnen namelijk minder gemakkelijk lezen, kijken en luisteren. Uiteindelijk sta JIJ daar met een verhaal voor de toeschouwers. Zij moeten oog-en-oor voor JOU hebben.

De presentatie dient ter ondersteuning van het verhaal!
De PowerPoint presentatie is geen doel op zich!

Ben Tiggelaar, heeft in een zijn collumn op Intermediair de meest voorkomende PowerPoint blunders grappig omschreven. Daarnaast heeft hij ze ingedeeld op type presentator:

 • lappen tekst op de slide schrijven en deze geheel voorlezen of zeggen dat het publiek deze zelf maar even moet lezen;
 • grote onleesbaar kleine tekst in matrix plaatsen;
 • opholslaande animaties en filmpjes;
 • Grote presentaties van meer dan 70 slides in 10 minuten.

Zelf heb ik onderstaande opmerkingen tijdens of net voor een presentatie regelematig gehoord:

 • “Ohja deze slide… is tja eigenlijk een beetje te klein…”
 • “ohja het is vast niet leesbaar op de slide… dan lees ik het wel even voor”
 • “Goh de kleuren op de pc zagen er toch echt een stuk beter/anders uit dan nu op het scherm”
 • “Door de lichtinval is het helaas onleesbaar”

Naast PowerPoint zijn er andere – in mijn ogen – betere hulpmiddelen zoals preziiMindMap Mindjet MindManager; meer daarover in een volgende blogpost.

De speech van je leven: zonder techniek

De beste speech geef je zonder een technische hulpmiddelen zoals een PowerPoint. Een goed verhaal, goed gebruik van je stem en je fysieke gestel is vele malen belangrijker!

Steve Jobs gaf de speech: “How to live before you die” als openingsspeech van het academisch jaar 2005 op de Stanford University in Californië. In deze boeiende speech geeft hij aan vooral echt je leven, want je weet maar nooit wanneer het afgelopen kan zijn; lees de volledige uitgeschreven tekst. De speech gaat over ambities, dromen, verlies, dood, inzicht, het grotere geheel. Communicatietrainer Carmine Gallo heeft een uitvoerige analyse gemaakt van de onderstaande speech. Belangrijkste tips:

 1. Werk toe naar een climax aan het einde van de presentatie;
 2. Één onderwerp per slide en maak ze visueel attractief (eyecandy);
 3. Varieer in snelheid en toonhoogte zodat je het publiek aansteekt en meekrijgt;
 4. Voorbereiden,  voorbereiden en nog eens voorbereiden;
 5. Als je passie over het onderwerp/product hebt, laat het vooral zien.

Onlangs heeft TED (Technology, Entertainment en Design) in haar Best of the Web Talks de zeer indrukwekkende speech van Steve Jobs opgenomen. In Best of the Web Talk maakt TED een selectie van beste talks die elders op internet staan. Bekijk de speech hieronder.

Wat vinden jullie van deze speech? Hebben jullie nog aanvullende tips?

“Stelling een goede speech doe je zonder PowerPoint!”

2 Responses to Speech van je leven
 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Alexis van Dam, Sietse Harkema. Sietse Harkema heeft gezegd: Mooie nieuwe site! Alexis! RT @alexisvandam: Nieuw blogartikel, Speech van je leven – http://bit.ly/5iMoPz […]

 2. Inspirerend! Thanks voor het delen!
   
  😀


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.