Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Onlangs gaf ik vanuit mijn rol als eventadviseur, facilitator en livemindmapper bij Connection of Minds een interview aan Derrick Stomp, de oprichter van Twoppy. Hij stelde een aantal vragen met het oog op de inzet van LiveMindMapping bij een event en/ of een congres.

Wat is mindmapping?

Een mindmap is een diagram dat gebruikt word tom informatie visueel te schetsen. Je begint met een woord, zin of vraag en voegt vervolgens hoofd- en subtakken toe. Ook het gebruik van beeld, video en links leidt tot een rich content experience. Lees meer hoe maak je een mindap. Mindmapping biedt bezoekers een duidelijk begrip van de contextuele samenhang van het evenement. Zo’n visuele afbeelding van informatie lijkt erg op hoe onze hersens werken.

Welke problemen lost het op?

Door middel van mindmapping wordt informatie visueel inzichtelijk gemaakt op een systematisch en gestructureerd manier. Juist bij evenementen is dit belangrijk omdat bezoekers vaak inhoudelijke details – die tijdens sessies  worden besproken – vergeten. Eigen aantekeningen maken kan voldoende zijn, maar leidt vaak teveel af, waardoor de nodige aandacht niet gegeven wordt.

Wat voegt LiveMindMapping aan een event toe?

  • Informatie delen op een visueel manier (zowel voor sprekers als van discussies of tijdens Q&A sessies)
  • Verbinden van (remote) bezoekers: door bezoekers te betrekken wordt informatie van live bezoekers maar ook vanuit social media bronnen toegevoegd
  • Samenvatten van de belangrijkste punten van presentaties/ discussies
  • Discussie faciliteren en delen van informative
  • Event stretching: door de mindmaps na afloop van het evenement beschikbaar te stellen, is er een mogelijkheid om de bezoekers te verbinden nadat het event is afgelopen.

Wat zijn de voordelen van LiveMindMapping?

Tijdens het evenement wordt de mindmap real time gemaakt en is het mogelijk om rich content toe te voegen (URL’s, beeld, video, etc.). Een livestream op grote schermen biedt toegevoegde waarde om zodoende de bezoekers te betrekken bij de inhoud, maar ook online voor remote bezoekers. Mindmaps worden gemakkelijk geëxporteerd als PDF of beeld bestand, maar ook als een volledig interactieve website.

Hoe kan je LiveMindMapping toepassen?

Bij grootschalige evenementen zijn mindmaps handig om aandacht te trekken, presentaties in te nemen, te brainstormen, en bij Q&A sessies. Ook het behoud van kennis, oplossen van problemen en delen van opinies is hierin van belang. Mindmaps zijn een waardevol  instrument tijdens hybrid en online evenementen. Door middel van een mindmap worden remote bezoekers/ experts verbonden met elkaar, worden crowdsource vragen beantwoord en de informatie gedeeld met een breder publiek. Bij kleinere evenementen – zoals een incompany sessies – is mindmapping bevordelijk voor strategische uitlijk sessies, verandertraject faciliteren, kennisbehoud, brainstorming en productverbetering sessies.

Wat heb je nodig om LiveMindMapping toe te passen?

Het is redelijk makkelijk om een mindmap sessie voor jouw evenement op te stellen. Voorbereiding is het belangrijkste onderdeel, waar een pre-event briefing samengesteld wordt door bekwame mindmappers. Voor hen is het belangrijk om te weten welke informatie online geplaatst mag worden. Online mindmapping software is van belang, alsook input devices zoals een laptop of tablet en output devices zoals schermen, beamer, etc. Als de mindmap online uitgezonden wordt, is een internet connective ook nodig. Idealiter werken twee mindmappers aan een opdracht – een werkt gefocused op het vastelggen van informatie in de mindmap en de andere verrijkt de mindmap met links naar onderzoek, beelden, video of andere documenten.

Voorbeelden, tips en bronnen

Een aantal voorbeelden van mindmapping bij evenementen, congresses en sessies:

Het belangrijkste: just do it! Lees het originele artikel

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.