Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
21 May 2009
21 May, 2009

Lezen van webpagina’s op papier

0 Comment

pf01Zolang er nog geen echte doorbraak is van elektronisch papier zullen we het nog moeten doen met computerschermen. Computerschermen, oud of nieuw, plat of monitorbuis, duur of goedkoop een ding hebben ze allen gemeen: een lange lap tekst lees je over het algemeen niet prettig van een scherm.

Paperless office

Toen de computer zijn intreden maakte in de het kantoor (en later in de woonhuizen) had men het over de paperless-office. Inmiddels weten wij dat van deze voorspelling niets is uitgekomen. Wij zijn namelijk veel meer papier gaan gebruiken sinds de komst van de computers. De mens wil nu eenmaal iets op papier zien en lezen. Ik moet toegeven dat ik ook liever een langer stuk tekst lees van papier  dan vanaf een scherm. Men zegt dat de digital natives behoorlijk zijn gewend aan het scherm en dat zij daarwel wel vanaf lezen.
Een nadeel van websites is dat deze zijn gemaakt om weer te geven op een scherm en niet om te printen. Niet elke website heeft een printerfunctie die een webpagina omzet naar een printvriendelijke versie. Als je dan toch een tekst print dat ziet dat er niet uit en kost dat veel extra pagina’s en inkt. Vanuit communicatieoogpunt wordt een website op een andere manier opgemaakt dan bijvoorbeeld een brochure. Als het goed is wordt er op een website gebruik gemaakt van kopjes, schema’s, plaatjes, menustructuur, advertenties en interactieve elementen. Sommige zaken zijn minder gemakkelijk printbaar.

Printfriendly, lezen maar dan wel op papier

Mensen die wél graag een webpagina willen printen van een website die geen printvriendelijke variant heeft, kunnen terecht bij Printfriendly. In onderstaande filmpje wordt uit de doeken gedaan hoe je een printonvriendelijke webpagina gemakkelijk kan omzetten in een printbare tekst (bron: Printfriendly).

Deze tool is gemakkelijk maar eveneens ook goed voor het milieu. Hoewel we nog steeds veel printen is het in ieder geval goed om zo efficiënt mogelijk te printen zonder allerlei advertenties en menustructuren waar je niet op zit te wachten.

In de praktijk

Bezoek de site en voer de gewenste website in. In de onderstaande afbeelding staat een voorbeeld van een blogartikel van deze website.

pf02

De site geeft het resultaat in een venster weer. Men heeft de keuze om afbeeldingen te verwijderen in de uiteindelijke printversie. Daarnaast is het ook mogelijk om tekstblokken te verwijderen. Als je een foutje maakt, niet getreurd want je kunt dit gemakkelijk ongedaan maken. Eventueel is het resultaat als PDF te downloaden. Ik heb de dienst met een aantal webpagina getest en ik ben best tevreden over het resultaat.

Zolang niet alle websites een printvriendelijke variant hebben en het elektronische papier nog niet mainstream is, lijkt me dit een goede tussenoplossing. Wat vinden jullie ervan?

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.