Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
31 Dec 2009
31 December, 2009

Zwaaien naar 2009

0 Comment

Het jaar 2009 is bijna ten einde, en daarom een geschikt moment om terug te kijken. Het was een interessant jaar. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met dit blog. Op persoonlijk vlak heb ik gekozen om mij zelf als zelfstandig ondernemer, adviseur en trainer op het gebied van online communicatie te vestigen onder de naam “alexida”. Ik heb ook besloten om mij aan te sluiten bij “World of Minds” als trainer in mindmapping en adviseur op het gebied van visualisatie. Daarnaast neem ik deel aan de internationale visualisatie community “Hypershifters”.

Zwaaien naar 2009

2009 was een dynamisch jaar. Er gebeurde veel op het wereldtoneel. President Obama werd geïnaugureerd; later in het jaar wint hij de Nobelprijs voor de vrede. Er is veel discussie om en onderzoek nodig naar de maatregelen om de crisis te bestrijden; vooral de AOW van 65 naar 67 jaar beheerst het beeld. De politieke peilingen zijn voor de huidige coalitie weinig goed nieuws. Bijna dreigde de premier naar Europa te gaan, waar uiteindelijk een nieuwe commissie komt met een nieuwe en bestaande gezichten Nelie Kroes; inzet wordt beloond. De gebeurtenissen in de Trèvezaal lekte via een Twitterende minister uit.

Een vliegtuig crashte in de Hudson rivier. Dit stond binnen een flits op Twitter. Een maand later stortte een vliegtuig van Turkish Airlines neer bij Schiphol wat eveneens razend snel op Twitter stond. Nederland wordt tijdens Koningendag opgeschrikt door een aanslag waarbij 8 doden vallen. Vele doden vallen ook bij een ineens verdwenen Air-France toestel in de Atlantische oceaan. Michael Jackson overlijdt wat eveneens razend snel via Twitter in het nieuws komt.

In Italië is er een aardbeving, daarnaast vertoond het privéleven van de Italiaanse president ook scheuren; zo erg dat hij ook nog wordt aangevallen. Het hele jaar leeft men toe naar de klimaatconferentie in Kopenhagen. Er wordt op hoofdlijnen overeenstemming bereikt, de details worden later uitgewerkt. In Iran breekt de revolutie uit, ook hierin spelen sociale media zoals Youtube, Facebook en Twitter een belangrijke rol.

Hoewel het niets met de beurscrisis had te maken kwam het merk Postbank te vervallen en ging men over op de ING bank. Er was natuurlijk nog meer economisch- en bankenleed. De DSB bank is na een ‘mediasoap’ uiteindelijk failliet verklaard; de ‘gecrowdsourcede’ film komt in februari 2010 uit! De consequenties en het leed zijn groot. Binnen no time verdween DSB als shirtsponsor van de landskampioen AZ, het museum werd al snel leeggehaald en de schaatsploeg moest snel weer opzoek naar ander sponsoren.

Het was natuurlijk ook het jaar van Google. Want Wave werd in bètastadium losgelaten. Het antwoord van Google op iPhone komt in Q1 van 2010. Overigens ben ik reuze blij met de iPhone; na 1,5 maand kan je gewoon niet meer zonder. Maar ook TomTom moet zich gaan wapenen want Google komt met maps voor in de auto. Microsoft zou het wellicht ook nog lastig kunnen gaan krijgen omdat er ook een OS (besturingssysteem) van Google gaat aan komen: Chrome OS. Afsluitend over Google probeert ze in de laatste maanden van 2009 met advertenties om mensen te laten overstappen naar Chrome (de browser van Google). Microsoft opende wel weer de aanval met het hernoemen van haar zoekmachine in bing. De groei van Facebook nam in 2009 serieuze vormen aan. Ook in Nederland wint deze sociobusiness netwerksite aan populariteit. Zelfs de traditionele media ondergaat een verandering want twee nieuwe zenders Powned en WNL komen op het publieke kanaal te kosten van LLink.

Wellicht neemt onze Koningin toch “het woord van 2009”: “ontvrienden” serieus omdat zij zich afvroeg of al die digitale contacten wel goed zijn. Overigens gingen er ook stemmen op om Twitter het woord van het jaar te laten zijn. 2009 Is wel het jaar waarin Twitter veel in het nieuws was…

Zwaaien naar 2009

De website Mashable besloot om 2009 aan de hand van de populairste hastags – zoektermen met een “#”op  Twitter – 2009 samen te vatten. Deze samenvatting is gemaakt als animatie in Google Wave. Een nieuwe beta-dienst van Google waarvan ik hoop dat deze in 2010 gaat doorbreken als “zakelijk” communicatieplatform.

Delete 2009?

Heb je zelf zaken die je het liefste zou willen deleten uit het jaar 2009? Surf dan door naar delete 2009.

Wat zijn jullie hoogtepunten van 2009?

Ohja en alvast de beste wensen voor 2010, de start van een nieuw decennium!

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.