Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
22 Jun 2009
22 June, 2009

De marketing van het zoeken

1 Comment

Donderdag 18 juni heb ik voor de VCV Marketing Communicatie Kring van de alumnivereniging VCV van Nyenrode een masterclass over zoekmachinemarketing georganiseerd. De VCV MarCom kring verzorgt elk jaar terugkerende thema’s. Online is daar een van en omdat dat aansluit bij mijn werkveld ben ik diegene die de organisatie van online thema’s op zich neemt.

Is marketing nodig om te zoeken en gevonden te worden?

Peter Lagerwaard van Semster Search Engine Marketing gaf een praktische masterclass over zoekmachine marketing. Door zoekmachine marketing wordt het mogelijk om op een geheel nieuwe manier invulling te geven aan Direct Marketing. Net zoals bij traditionele marketing moet je een plan hebben en je afvragen welke doel je je wilt stellen.

“Zijn pageviews belangrijk of wil je transacties bereiken?”
“Overigens blijkt dat zoeken veruit de meest favoriete bezigheid is op internet!”

Masterclass basis

Hoe je jouw site gevonden wil laten worden heeft nogal wat impact op de aanpak. Google heeft 90% marktaandeel in Nederland en is daarmee en goed uitgangspunt om gevonden te worden. Potentiële klanten kunnen jouw site vinden door ‘organische zoekresultaten’. Deze zijn onbetaald en werken op basis van het algoritme van Google. Belangrijk om op te merken is dat je toch echt wel in de top30 van resultaten moet staan omdat bezoeker niet eindeloos blijft doorklikken. Je kunt er ook voor kiezen om via gesponsorde links aandacht op jouw site te vestigen, hiervoor betaal je per click. Er zijn nog meer mogelijkheden maar deze waren te complex voor de masterclass van anderhalf uur.

zmm05

Als een bezoeker je site eenmaal heeft gevonden, is het belangrijk dat hij/zij ook vindt waar hij/zij voor kwam. Een site met goede content is dus belangrijk! Voor zowel organische zoeksucces als betaalde links is het belangrijk dat je je site moet optimaliseren. Hierbij gaat het om zichtbare en niet zichtbare optimalisatie zoals copywriting, gebruik van kopjes etc. Onzichtbare optimalisatie is: het gebruik van sleutelwoorden, beschrijving en gebruik van goede website-broncode. Daarnaast is het belangrijk dat veel kwaliteitssites naar jouw site verwijzen. Eenmaal een goede site die ook wordt gevonden, is het ook belangrijk om te weten wie en hoeveel bezoekers de site bezoeken. Google Analytics biedt zeer veel diepgaande statistieken en mogelijkheden om dit te meten.

“Het blijkt dat investeringen in Search Engine Marketing zeer succesvol zijn.”
“Zoekmachine marketing staat op de eerste plaats gemeten naar investeringen terwijl emailmarketing op de derde plaats staat.”

Zoekmachinemarketing bestaat uit optimalisatie, adverteren en een goed ingericht proces. Het is belangrijk om een klik te hebben met het bureau dat de zoekmachinemarketing voor uw website gaat doen daarbij zijn betrouwbaarheid, deskundigheid en sympathie belangrijke voorwaarde voor een geslaagde samenwerking. Zoekmachinemarketing heeft veel weg van een huis, ga je het renoveren of herbouwen.  Mensen kopen iets vaker via betaalde links terwijl ze zich vaker oriënteren via organische zoekresultaten.

zmm04

Voordelen zoekmachinemarketing:

  • Betalen per klik op een advertentie
  • Alleen relevante leads komen op je site
  • Beperkte investering voor de adverteerder
  • Gericht adverteren door geografische selectie

Na de masterclass vertelde een klant van Semster, de Boerhaave Kliniek in Amsterdam, wat de toepassing van zoekmachinemarketing voor hun heeft betekend. Met zoekmachinemarketing kun je veel gerichter adverteren voor een lagere investering. Je krijgt alleen mensen die echt interesse hebben in je dienst of product en geografisch ook in staat zijn om langs te komen. Afsluitend was er een inspirerende netwerkborrel met marketeers. Een zeer geslaagde avond waar ongeveer 50 Nyenrode alumni’s met introducés en een 20 tal studenten op af kwamen.

One Response to De marketing van het zoeken
  1. Hoi Alexis, bedankt voor het organiseren. Ik vond het leuk om te doen! Liep wel een beetje uit, maar dat krijg je als je een gepassioneerd spreker uitnodigt die veel wil vertellen. We hebben aan het einde van de zomer nog wel even contact over de dingen die jouw bezighouden.


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.