Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
08 Feb 2010
8 February, 2010

Verslag Marketing Pioneers 2010

0 Comment

Op 5 februari was er hét evenement voor innovatieve marketeers: Marketing Pioneers 2010. Dit jaar was het thema: Supersize your sales. Rond een uur, was het crème de la crème van de Nederlandse marketing bijeen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. John Kivit, initiatiefnemer, opende de dag om daarna het woord te geven aan dagvoorzitter Stephan Fellinger. Verslag Marketing Pioneers 2010.

Pytch PeP talks

De middag begon met de zogenaamde Pytch PEP talks. Hierin konden jonge ondernemers in 6 minuten hun pitch geven voor de zaal. Na de pitch kon het kritische publiek vragen stellen.

  • Brandfighters – Jan-Paul de Beer, de uiteindelijke winnaar maakt op een vernieuwende manier reclame door jonge filmmakers reclame te laten maken; een vorm van crowdsourcing.
  • Mober – Jeroen Wilhelm:  gemakkelijk, laagdrempelig en met bewezen techniek in horecagelegenheden of terrassen via sms een bestelling opgegeven
  • bureauvijftig – Arjan in ’t Veld: een bureau dat zich richt op 50plus communicatie
  • Beemway – Hans Gijsbertsen: een internationale organisatie die zich richt op creatie en distributie van sociale media via widgets.
  • 31Volts – Marc Fonteijn: ontwikkeling van een dienstenmarkt waarop mensen die diensten afnemen trots zijn

Presentatie over Sales 2.0

Rikkert Walbeek, begon, om de aanwezigen bij de les te krijgen, de relatie te duiden tussen Sales en Marketing. Sales is superman omdat zij de omzet binnen brengen waardoor de marketeers ook een boterham te beleggen hebben. In zijn vergelijking zijn de marketeers net zo iets als fastfood (McDonalds). “Het is even leuk, maar een uur later heb je weer honger”. Volgend op deze scherpe tegenstelling, schept hij een beeld van de salesman. Dit is de man die altijd onderweg is, eet een broodje bij het tankstation. Heeft net een smartphone gekregen, maar weet eigenlijk niet wat er online zich allemaal afspeelt. Sales moet zich, net als marketing, in de 2.0-wereld gaan begeven. In zijn verhaal zijn 3 elementen belangrijk: Tools, informatie en zichtbaarheid. Zie de Slideshare presentatie hieronder.

Van low involvement energiedrankje naar een loyaliteitsmerk

Huib van Bockel, marketing directeur bij Red Bull Nederland, vertelde over de visie en de marketingstrategie van het merk. Hij trapte af met de vergelijking voor wie je het liefste zou werken: Ben&Jerry’s of Häagen-Dazs. Op een na wilde iedereen werken bij Ben&Jerry’s; dit heeft met het imago van het merk te maken (emotie); echter Häagen-Dazs verkoopt wel meer ijs (ratio). Een verhaal, emotie en beleving is dus erg belangrijk in de marketing.

Hij vertelt hoe ze met Red Bull (een low involvement product) toch zorgen voor een emotionele betrokkenheid bij de doelgroep. Namelijk door te geven. Door te kijken waar zij als merk een meerwaarde kunnen leveren voor de klant. Echte merken zijn:

  • relevant
  • onderscheidend
  • maken een gevoel los
  • gevende marketing

“Gevende marketing”? Red Bull doet voor 75% aan gevende marketing. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het team Torro Rosso in de Formule 1.  In dit team worden jonge F1 rijders getraind die bij de ander teams geen kans zouden maken. Gevende marketing is een vorm van marketing waar het bedrijf wat terug geeft aan de maatschappij en laat zien dat zij dat heeft geïnitieerd.

Ondernemen is doen!

Leen Zevenbergen was de volgende spreker die over de catwalk aan kwam. Leen is auteur van boeken als: “En nu laat ik mijn baard staan” en “Het is groen! En groener wordt het niet”.

Leen had een bijzonder inspirerend verhaal. De gehele zaal ging er helemaal in op . Zelfs de ingeruimde tijd voor vragen werd op aandringen van de zaal benut voor de sprankelende verhalen. Leen startte met een dosis enthousiasme over hoe je creativiteit, ondernemershap, sprankeling en inspiratie stimuleert binnen een organisatie. Ondernemerschap, iedereen heeft het…!In het verhaal van Leen bleek dat er een groot verschil is tussen ondernemers en managers. De manager zal kosten proberen te verlagen (blik naar binnen), maar de ondernemer probeert de omzet te verhogen (kijk naar buiten). Een prikkelende vraag: “Wat zou je doen als je zou worden ontslagen?” Een tip: “Je kunt beter achteraf om vergiffenis vragen voor iets wat je hebt geïnitieerd dan om toestemming vooraf!”

Creativiteit is zeer belangrijk. Alleen wordt daar binnen huidige organisaties krampachtig mee omgegaan. Hij gaf een voorbeeld van een directielid dat graag haar schildersezel zou willen meenemen naar kantoor. De manager vroeg aan Leen: “Moet ik dat wel toestaan?” Leen gaf aan: “natuurlijk!” De manager vroeg: “Maar wat als ze nu echt gaat schilderen tijdens werktijd?” Iedereen is creatief alleen door opvoeding en opleiding neemt de mate waarin iemand creatief is af. “Sprankeling is gratis, het zou eigenlijk een vak moeten zijn!” Op de vraag, wie dient als bron van inspiratie, kwamen allerlei grootheden voorbij. Aldus Leen: je moet jezelf inspireren.

Bekijk een deel van de presentatie, hieronder:

The new rules of Marketing & PR

Voorafgaand aan de keynote van David was er de challenge waarin drie ondernemers met elkaar een uitdaging aangingen. Hierop volgde de laatste act van de middag, David Meerman Scott. Hij is auteur van het boek: The new rules of Marketing & PR.

David stelde een aantal vragen zoals: “wanneer heb je voor het laatst een bedrijf opgezocht in de yellow pages?”Hij liet zien dat overal waar hij komt de antwoorden ongeveer hetzelfde zijn. Vervolgens nam hij de antwoorden uit Amsterdam op zijn flip op. Het medialandschap is aan het veranderen. De nieuwe media geven bedrijven en mensen ongekende mogelijkheden. De oude en nieuwe wereld smelten samen. CWS een conservatieve producent van toiletten heeft een B2B viral gemaakt die je niet zou verwachten, zie hieronder:

HP heeft jonge creatieven een eigen viral laten maken (een vorm van crowdsourcen), zie het resultaat hieronder:

Aldus David: “On the web, you ARE what you publish!”

Aardig feitje, de op 3 na meest gebruikte knop tijdens het surfen op internet is de back-button.

“Encourage sharing, Stimulate the word of Mouse”.

Bekijk de gehele keynote (met dank aan marketingfacts) hieronder:

David Meerman Scott bij Marketing Pioneers 2010 #MP2010 from MGvandenBroek on Vimeo.

bekijk de presentatie op slideshare, hieronder:

Ik verliet het evenement met de gedachten: “Don’t talk about your product, live your dreams, publish, share and loose control!” Een mooie inspirerende middag.

Een compilatie van de gehele middag op video:

Meer informatie, foto’s, video’s en presentaties zijn te zien op de site van marktingpioneers 2010, of zoek op twitter met de # hashtag mp2010..

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.