Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
artikel

Je hebt het vast wel eens gehoord of gemerkt…

Dat nieuwe werken moesten wij nu ook maar eens gaan doen. Want, iedereen doet het namelijk. Of beter nog, laten we het Werken 2.0 noemen. Vrienden of collega’s hebben het dan weer over slimmer werken of anders werken. Als je thuiskomt, zeggen je kinderen: “Waarom werken jullie nog niet in de cloud?” Jij denkt: ‘cloud’, ‘wolken’; waarom? Ik werk in een kantoor. Ik ben toch zeker geen weerman! Je kinderen voegen nog snel even daar aan toe: “Dat is lekker makkelijk,want overal en altijd kan je dan bij je documenten.” Die kinderen hebben een Android, iPhone of BlackBerry smartphone en hebben de hele wereld binnen swipe-bereik. Die ene collega met die smartphone schept op dat hij waar hij ook is, via zijn mobiel gewoon het CRM gemakkelijk kan updaten en de laatste brochure in PDF via Dropbox op zijn mobiel kan bekijken. Kom je in een vergadering, zie je hem weer zitten… Hij met zijn iPad tablet en jij bent weer aangeschoven met een kladblok of een zware zoemende laptop.

Maar natuurlijk blijft het daar niet bij. Na een vakantie kom je terug en is opeens het vertrouwde kantoor geheel anders ingericht. Je hebt geen vaste werkplek meer, maar een flexplek en een locker. Je doet de locker open waarin alleen een laptop en smartphone ligt. Je eigen plant, foto’s van gezin, die mooie sportkalender, je favoriete pen en post-it’s. Allemaal weg, want dat past niet in een flexomgeving. Motiverend wordt er gezegd, je mag zelfs ook thuiswerken, want je kunt immers toch overal bij via alle middelen. Zo nu en dan werk je thuis, maar je merkt dat je eigenlijk meer werkt dan als je op je werk was… Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met overcompensatie, omdat je niet aanwezig bent. Gelukkig is de bedrijfscultuur doordrongen van het begrip ‘sturen op output’. Dus dat komt allemaal wel goed. Als je maar doet en oplevert wat je baas op afstand vraagt; dan is het oké!.

Als je het zo leest, is dat nieuwe werken ook best wel fijn. Natuurlijk kleven er nadelen aan, maar die waren er tijdens het oude werken ook. Natuurlijk gaat het nieuwe werken over meer dan hier boven staat. Er zijn talloze definities en boeken en blogs over geschreven. Het belangrijkste is: “heb plezier in je werk, zorg er voor dat je je kunt ontwikkelen en dat je andere kunt helpen (want dat voelt goed).” Het is ook fijn voor jezelf om een goed overzicht te hebben en daarmee de scheiding tussen werk en privé te bewaken. Daarnaast is het van belang om voor je zelf belangrijke doelen en mijlpalen per week, maand en voor het gehele jaar vast te stellen. Bekijk ze regelmatig, want het geeft een goed gevoel als je jouw zelf gestelde doelen en mijlpalen kan behalen. Een mooi middel – dat je zelf en teams waarin je samenwerkt, kan versterken – is (gezamenlijk) een mindmap maken van plannen, ideeën, projecten, weekendjes weg, vakanties, bergen kennis en informatie inzichtelijk maken etc. Het geeft je overzicht en daarmee rust. Rust, overzicht en daarmee meer plezier! Is dat geen mooie visie op “Het Nieuwe Werken”?

Eerder gepubliceerd in nieuwsblad DUO, Toon: magazine voor medewerkers van DUO van het Ministerie van OCenW, nummer 1, februari 2012.

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.