Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
25 Mar 2009
25 March, 2009

Visueel communiceren en denken

0 Comment

Via het VINT weblog van Sogeti ben ik in aanraking gekomen met deze interessante presentatie over visueel denken. Deze videopresentatie geeft een mooi beeld over visueel denken. Aldus David Armano, die deze presentatie op de Chicago Convergence gaf, neemt de persoonlijke effectiviteit toe als je visueel denkt. Met beelden communiceer je effectiever dan met tekst. Krachtiger is een cominatie van tekst en beeld. Visueel denken helpt mensen om complexe informatie te versimpelen waardoor het gemakkelijker is over te dragen en te onthouden. In een complexer wordende wereld is er behoefte aan duidelijkheid. Beelden en visuele communicatie scheppen die benodigde duidelijkheid. Belangrijk bij visueel denken is om écht te leren kijken en te observeren. Vaak kijken mensen wel maar zien ze niet écht meer. Dit kom voornamelijk door allerlei veronderstellingem en aannames die mensen automatisch maken.


Watch Thinking Visually, David Armano, Critical Mass |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Redenen, aldus David Armano, waarom visueel denken belangrijk is:

  • Vraagt direct aandacht van mensen;
  • Helpt mensen sneller en efficiënter te leren;
  • Laat ruimte aan mensen om zelf na te denken;
  • Is behulpzaam om verhalen te vertellen.

Ik sluit me aan bij deze redenen. In deze videopresentatie wordt mindmapping als methode aangehaald. Met de mindmaptechniek kan in mijn ogen de vier bovenstaande doelen worden bereikt. Een mindmap roept bij mensen altijd een reactie op. Een mindmap is anders dan wat mensen gewend zijn. Met een mindmap kun je mensen sneller en efficiënter informatie tot zich laten nemen. Afhankelijk van hoe je de mindmap opzet, geeft deze informatie op hoofdlijnen waardoor mensen worden uitgedaagd om zelf te gaan nadenken en te associëren. Met een mindmap kun je verhalen vertellen omdat de organische structuur zich leent voor chronologie, dwarsverbanden en relaties.

De presentatie die David Armano heeft gehouden, kun je hieronder via slidehare bekijken:

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.