Op 15 mei is WolframAlpha gelanceerd, in sommige kringen spreekt men over de Google-killer. Je zou je kunnen afvragen welk bedrijf of initiatief zou [intlink id=”319″ type=”post”]Google [/intlink]kapot kunnen krijgen? De macht van Google reikt namelijk ver. Veel verder dan menigeen voor mogelijk kan houden. Ik ben zelf fervent gebruiker van [intlink id=”319″ type=”post”]Google-diensten[/intlink] dus sta ik neutraal-positief tegenover de [intlink id=”414″ type=”post”]expansiedrift van Google[/intlink] met haar nieuwe diensten. Immers, Google maakt diensten die het (online) leven gemakkelijker maken. Google hanteert het credo: “Don’t be evil”. En ja, ze weten behoorlijk veel van mensen, maar met die kennis helpen ze je ook om passende advertenties en diensten te leveren. Terug naar WolframAlpha, want daar gaat deze post over.
WolframAlpha…
Wat is WolframAlpha? Volgens Wikipedia is het een zoekmachine die, anders dan Google doet, niet zoekt naar pagina’s, maar zoekt naar antwoorden op vragen. WolframAlpha maakt gebruik van een database om informatie en data te combineren. Interpretatie van informatie houdt in dat de website moet begrijpen met wat voor type informatie het van doen heeft. Het semantische web komt hiermee om de hoek kijken. Op Frankwatching staat een artikel uit april 2008 over de betekenis van het semantische internet.
In ‘gewoon-Nederlands’ komt her erop neer dat de computer snapt wat de gebruiker zoekt en daarmee passende oplossingen en antwoorden kan geven. Om deze antwoorden te verstrekken maakt de computer gebruik van allerlei vormen van informatie en data.
Er zijn een paar zaken opvallend aan deze nieuwe ‘antwoordenmachine’. Ten eerste de naam, deze komt deels van de oprichter en eveneens geniaal wiskundige Stephen Wolfram. De payoff ‘Computational knowledge engine’ staat vrij vertaald voor computergestuurde kennisbank. Dit klopt ook wel want de output van deze dienst heeft veelal te maken met de interpretatie van data en mathematische gegevens. Op zich niet vreemd gezien de bedenker en oprichter van deze dienst. Een uitgebreide screencast is hier te vinden.
Wat kun je met WolframAlpha?
In de praktijk…
- welke rang heeft een (voor)naam ten opzichte van andere voornamen;
- hoeveel mensen in een jaar die voornaam kregen, in absolute zin en als percentage;
- het geeft in grafiekvorm aan vanaf wanneer de voornaam werd gegeven aan kinderen;
- de leeftijdsopbouw van mensen met deze voornaam wordt ook weergegeven.
- Wat gebeurde er op: Je krijgt een weergave hoe lang die datum geleden is, wat er gebeurde, opkomst en ondergang van de zon en de stand van de maan;
- Informatie over steden en landen: weergave van geeft beknopte gegevens;
- Informatie over aandelen: weergave van uitgebreide statistieken;
- Berekeningen en formules: vanzelfsprekend kun je berekeningen en formules uitvoeren maar dat kan overigens ook met Google;
- Twee voornamen vergelijken: weergaven van de populariteit van voornamen;
- Je kunt ook chemische formules, maten en muzieknoten ingeven;
- Als je een filmtitel ingeeft krijg je een overzicht van producent spelers en wanneer de film is gelanceerd.
Antwoorden via Wikipedia?
Als WolframAlpha zou doorbreken, kan dat wel een impact hebben op Wikipedia. De databank van Wikipedia bevat veel achtergrondinformatie en feitelijkheden. Als je antwoorden op (academische) vragen zoekt kom je via Google veelal vaak bij Wikipedia uit. WolframAlpha zou van invloed kunnen zijn op het gebruik van Wikipedia.
Conclusie
Een Google-killer? Op dit moment nee! Het kan wel impact hebben op Wikipedia. Al met al kan deze nieuwe dienst best veel, maar het moet nog wel worden voorzien van relevante vulling. Het is dan ook gepast om te zeggen dat deze dienst op 15 mei 2009 publiek is gegaan en om 18 mei officieel zal worden gelanceerd en om deze reden nog steeds in opbouw is.
Ik juich de visualisatie van informatie toe en ben ik zeer benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen… Gebruiksgemak en communicatie, zijn in mijn ogen, belangrijke verbeterpunten. Wat kunnen mensen verwachten van deze dienst is niet gelijk duidelijk. Lokale data en informatie is niet echt beschikbaar. Als deze punten worden aangepakt dan heeft Google wel een serieuze partij tegenover zich staan.
Meer over deze nieuwe zoekmachine en gebruikt bronnen:
Related
Recent Posts
Contact info
- +6581593461
- [email protected]
- [email protected]
Creative Commons
Creative Commons Licence applicable.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy