Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

wa05Op 15 mei is WolframAlpha gelanceerd, in sommige kringen spreekt men over de Google-killer. Je zou je kunnen afvragen welk bedrijf of initiatief zou [intlink id=”319″ type=”post”]Google [/intlink]kapot kunnen krijgen? De macht van Google reikt namelijk ver. Veel verder dan menigeen voor mogelijk kan houden. Ik ben zelf fervent gebruiker van [intlink id=”319″ type=”post”]Google-diensten[/intlink] dus sta ik neutraal-positief tegenover de [intlink id=”414″ type=”post”]expansiedrift van Google[/intlink] met haar nieuwe diensten. Immers, Google maakt diensten die het (online) leven gemakkelijker maken. Google hanteert het credo: “Don’t be evil”. En ja, ze weten behoorlijk veel van mensen, maar met die kennis helpen ze je ook om passende advertenties en diensten te leveren. Terug naar WolframAlpha, want daar gaat deze post over.

WolframAlpha…

Wat is WolframAlpha? Volgens Wikipedia is het een zoekmachine die, anders dan Google doet, niet zoekt naar pagina’s, maar zoekt naar antwoorden op vragen. WolframAlpha maakt gebruik van een database om informatie en data te combineren. Interpretatie van informatie houdt in dat de website moet begrijpen met wat voor type informatie het van doen heeft. Het semantische web komt hiermee om de hoek kijken. Op Frankwatching staat een artikel uit april 2008 over de betekenis van het semantische internet.
In ‘gewoon-Nederlands’ komt her erop neer dat de computer snapt wat de gebruiker zoekt en daarmee passende oplossingen en antwoorden kan geven. Om deze antwoorden te verstrekken maakt de computer gebruik van allerlei vormen van informatie en data.

wa01

Er zijn een paar zaken opvallend aan deze nieuwe ‘antwoordenmachine’. Ten eerste de naam, deze komt deels van de oprichter en eveneens geniaal wiskundige Stephen Wolfram. De payoff ‘Computational knowledge engine’ staat vrij vertaald voor computergestuurde kennisbank. Dit klopt ook wel want de output van deze dienst heeft veelal te maken met de interpretatie van data en mathematische gegevens. Op zich niet vreemd gezien de bedenker en oprichter van deze dienst. Een uitgebreide screencast is hier te vinden.

Wat kun je met WolframAlpha?

Omdat voor veel mensen het wellicht niet gelijk duidelijk is wat men met deze dienst moet, staat aan de rechterkant een venster met voorbeeld vragen. Dit is natuurlijk handig, maar vanuit communicatief minder geschikt. In mij ogen verliest WolframAlpha daar punten aan Google. Want iedereen snapt wat je met Google kunt, namelijk zoeken en vinden! Of je het juiste vind, laat ik even in het midden.

In de praktijk…

De site ziet er geordend uit, dat mag je overigens ook wel verachte van een wiskundige. Ik heb een zoekopdracht geplaatst op mijn eigen voornaam: Alexis. De site gaat ervan uit dat ik de vrouwelijke voornaam bedoel, maar geeft ook aan dat het een mannelijke voornaam kan zijn of een ruimteschip !
wa02
Wat gelijk opvalt is dat de zoekmachine voor mijn voornaam alleen kan putten uit Amerikaanse data. De dienst geeft onder andere de volgende feiten over mijn voornaam weer:
 • welke rang heeft een (voor)naam ten opzichte van andere voornamen;
 • hoeveel mensen in een jaar die voornaam kregen, in absolute zin en als percentage;
 • het geeft in grafiekvorm aan vanaf wanneer de voornaam werd gegeven aan kinderen;
 • de leeftijdsopbouw van mensen met deze voornaam wordt ook weergegeven.
Hoewel het allemaal aardige statistieken zijn die bovendien allemaal als een handige PDF kunnen worden gedownload, wordt dit pas interessant als er een wereldwijde database beschikbaar komt. De gebruikte bronnen worden per zoeresultaat netjes gepresenteerd. Het is leuk om te weten hoe mijn voornaam het in Amerika doet, maar ik zou dat ook graag willen weten voor Europa of zelfs in Nederland. Het is een feitelijke en academische verantwoorde interpretatie van gegevens die best bruikbaar kan gaan worden.
wa04
De dienst geeft zelf als suggestie de volgende voorbeeldvragen:
 • Wat gebeurde er op: Je krijgt een weergave hoe lang die datum geleden is, wat er gebeurde, opkomst en ondergang van de zon en de stand van de maan;
 • Informatie over steden en landen: weergave van geeft beknopte gegevens;
 • Informatie over aandelen: weergave van uitgebreide statistieken;
 • Berekeningen en formules: vanzelfsprekend kun je berekeningen en formules uitvoeren maar dat kan overigens ook met Google;
 • Twee voornamen vergelijken: weergaven van de populariteit van voornamen;
 • Je kunt ook chemische formules, maten en muzieknoten ingeven;
 • Als je een filmtitel ingeeft krijg je een overzicht van producent spelers en wanneer de film is gelanceerd.

Antwoorden via Wikipedia?

Als WolframAlpha zou doorbreken, kan dat wel een impact hebben op Wikipedia. De databank van Wikipedia bevat veel achtergrondinformatie en feitelijkheden. Als je antwoorden op (academische) vragen zoekt kom je via Google veelal vaak bij Wikipedia uit. WolframAlpha zou van invloed kunnen zijn op het gebruik van Wikipedia.

Conclusie

wa03Een Google-killer? Op dit moment nee! Het kan wel impact hebben op Wikipedia. Al met al kan deze nieuwe dienst best veel, maar het moet nog wel worden voorzien van relevante vulling. Het is dan ook gepast om te zeggen dat deze dienst op 15 mei 2009 publiek is gegaan en om 18 mei officieel zal worden gelanceerd en om deze reden nog steeds in opbouw is.

Ik juich de visualisatie van informatie toe en ben ik zeer benieuwd hoe dit initiatief zich zal gaan ontwikkelen… Gebruiksgemak en communicatie, zijn in mijn ogen, belangrijke verbeterpunten. Wat kunnen mensen verwachten van deze dienst is niet gelijk duidelijk. Lokale data en informatie is niet echt beschikbaar. Als deze punten worden aangepakt dan heeft Google wel een serieuze partij tegenover zich staan.

Meer over deze nieuwe zoekmachine en gebruikt bronnen:

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.