Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

googlewave

Hoewel Google Wave pas later dit jaar beschikbaar komt, wordt er nu al veel over gesproken en geblogd. Volgens Google zelf, is het een nieuw model voor communiceren en deelnemen op internet. Met Wave kunnen gebruikers vanuit een browser zoals Chrome communiceren en samenwerken aan tekst, foto’s, video’s en andere content. Deze content is gedeeld en deelbaar. Via een terugspeelmethode is voor iedereen zichtbaar wie wat heeft aangepast in deze content of heeft gezegd. Met deze [intlink id=”319″ type=”post”]dienst [/intlink]biedt Google een realtime platform. Deelnemers kunnen live aanpassingen zien en volgen.
Op 27 en 28 mei 2009 vond de jaarlijkse technische conferentie van Google de I/O plaats. De presentatie van de nieuwe dienst Wave, is vastgelegd in de video hieronder. Let wel deze presentatie is bijna anderhalf uur, maar de eerste 40 minuten zijn het meest interessant.

Waven

In de presentatie stelt een van de makers vast dat email de meest gebruikte vorm van communicatie is. Maar email is een oud middel; de eerste email werd in 1971 verzonden! Hoe zou email eruit zien als het in 2009 zou zijn bedacht? Met Wave doet Google een poging om te laten zien hoe email – en daarmee communicatie – eruit zou kunnen zien als het in 2009 zou zijn bedacht.  Wave gaat verder dan email. Het is een integratie van email, chat, IM, samenwerken, wiki’s, projectmanagement en diverse documenten. Daarbij doet Google en beroep op de gemeenschap om widgets en applicaties te ontwikkelen. Wave is daarmee een open source product. De makers van Google Wave – Lars en Jens Rasmussen en Stephanie Hannon – waren eerder verantwoordelijke voor de creatie van Google Maps.
In plaats van een email sturen type je een bericht in je browser zoals Firefox of Google Chrome. Google zorgt ervoor dat dit bericht in de browser komt bij de mensen die jij eerder hebt uitgenodigd. Hij of zij kan gelijk reageren. Wave heeft veel weg van een gehoste conversatie tussen twee of meer mensen. Naast privégebruik zijn er vanzelfsprekend diverse zakelijke toepassingen mogelijk. Voor kenniswerkers en teamleden die veel in projectteams samenwerken is Wave een dienst die zou kunnen concurreren met bestaande ERP-systemen, intranet of CRM systemen. Google kennende zal het gebruiksgemak van en hoog niveau zijn; zie screenshot hieronder.

googlewave2

Wave heeft veel overeenkomsten met de ‘look-and-feel’ van Gmail. Het is namelijk mogelijk om via ‘drag-and-drop’ documenten in de discussie op Wave te slepen. Nog interessanter is de mogelijkheid om de discussie te embedden in een blog of op intranet.  Een van de voordelen is dat de discussie volledig is gedeeld met de deelnemers. Wave is daarmee efficiënter dan email. Een email moet je versturen via een mailserver maar in Wave kunnen deelnemers het zelf downloaden. Van wat ik gezien en gelezen heb, kan dit de toekomst worden zoals bedrijven en projectteams efficiënt zouden kunnen gaan samenwerken. De ‘Google Way’ dan wel te verstaan: gemakkelijk en toegankelijk voor de eindgebruiker! Voor een volledige weergave van de mogelijkheden van Wave verwijs ik graag naar de Wave Guide op Mashable (Engels).

Concluderend

Met Google Wave wordt duidelijk wat de toekomstvisie van Google gaat worden. Minder software op PC’s maar meer in ‘de cloud’. De ontwikkeling van Google’s eigen browser krijgt nu veel meer betekenis. Chrome moet de toegangspoort worden tot alle vormen van digitale en online communicatie tussen vrienden en teamleden. Helaas duurt het nog even voordat Wave beschikbaar komt.

Wave van Google zou wel eens de nieuwe standaard voor online samenwerken en communicatie kunnen gaan worden. Hoe denken jullie daarover?

Elders op het web over Wave

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.