Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Zaken doen, netwerken, leads genereren, informatie inwinnen en contacten leggen: het gebeurt steeds meer online en voornamelijk via het zakelijke netwerk LinkedIn. Hart van het commerciële proces in organisaties is natuurlijk een up-to-date CRM-systeem (eventueel aangevuld met een ERP-systeem). Het CRM is niet weg te denken in deze uitdagende tijden want je moet nu eenmaal veel lijntjes uitzetten om een paar mooie vissen binnen te halen.

Hoe gebruik je de beschikbare informatie?

Een goed overzicht van wat er speelt bij je contacten en ontwikkelingen volgen bij organisaties en in branches is de sleutel voor succesvol zaken doen. Als je relevante informatie hebt, gaat het erom hoe je die gebruikt en op ontwikkeling inspeelt. Door de komst van social media is er nog veel meer informatie beschikbaar om op in te spelen. Als een contact een interessante tweet plaatst, is het slim om daar in een telefoongesprek aan te refereren. Allerlei gegevens zoals wanneer diegene jarig is, zoveel jaar werkzaam is bij een organisatie tot en met trouwdatum. Allemaal (big) data die beschikbaar is. Het gaat er dus vooral om met welke data je iets doet. Als jij het niet doet, doet een ander het wellicht wel!

CRM-systeem

In een ideale wereld is iedereen gedisciplineerd bezig en houdt netjes het CRM up-to-date met lopende kansen, projecten, contactdetails en relevante ontwikkelingen. CRM-systemen zijn vaak ingewikkeld en vereisen helaas dat je zelf veel moet invullen. We werken graag vanuit onze emailbox. De extra administratieve stap om alles te verwerken in het CRM kan er in de haast bij inschieten. Er zijn ook wel slimmere systemen die direct vanuit een emailprogramma gegevens kunnen toevoegen in een CRM, LinkedIn biedt een aantal mooie voordelen.

LinkedIn Contacts en connecties

LinkedIn ConnectionsInmiddels is LinkedIn Contacts al even beschikbaar; op het moment van schrijven is dit alleen voor de LinkedIn gebruikers met een Engelse taalinstelling. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat je veel meer gegevens ontvangt maar ook zelf voor for-your-eyes-only informatie kan vastleggen over een connectie.

Er is binnen LinkedIn een verschil tussen een connectie en een contact. Een connectie is iemand waarmee je bent gelinked (eerstegraads) een contact is iemand waar je niet mee bent gelinked maar die je hebt toegevoegd aan contacten. Als iemand een contact is, kun je bij relationship (for-your-eyes-only) aangeven wie jullie heeft geïntroduceerd, waar je elkaar hebt ontmoet, notities maken en een herinnering plaatsen. Binnen LinkedIn kun je zowel connecties als contacts taggen. Een tag is een extra meta-informatie om te kunnen filteren. Zo kun je bijvoorbeeld een tag: acquisitie, opdrachtgever, opportunity en lead aanbrengen. Als je je mensen hebt voorzien van een tag, kun jij een stapje verder gaan en een bericht sturen naar de geselecteerde groep.

Slim gebruik maken van LinkedIn Contacts

LinkedIn relationshipNatuurlijk is LinkedIn Contacts geen vervanger van een geheel geïntegreerd CRM-systeem. Het biedt wel voor de eerste lijn slimme mogelijkheden om slimmer om te gaan met je connecties en in te spelen op ontwikkelingen. Wanneer er wat gebeurt in jouw netwerk, stel iemand verandert van baan, is x aantal jaar aan het werk of is jarig, geeft LinkedIn automatisch deze geberutenissen aan je door (per email). Als accountmanager is het natuurlijk erg attent om iemand te feliciteren en wellicht gelijk te kijken of die koffieafspraak er weer eens van kan komen. Voordeel van LinkedIn als CRM: je contacten updaten zelf al hun relevante informatie, dus geen oud telefoonnummer of een verkeerd e-mailadres.

LinkedIn Contacts is erg handig om in te spelen op actualiteit in je netwerk en voor jezelf herinneringen aan te brengen met wie weer eens contact moet leggen.

LinkedIn coaching Neem contact op

Ondersteuning bij LinkedIn?

Alexis biedt trainingen, workshops en 1-op1 coaching aan voor professionals, ondernemers, afdelingen en organisaties die LinkedIn willen gebruiken voor personal branding, netwerken en leads genereren. Lees ook 7 tips om meer uit je LinkedIn Profiel te halen. Bel gerust voor meer informatie: 0624 633 028.

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.