Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

De tijd dat wij afhankelijk waren van een radio- en of Tv-journaal liggen sinds de komst van internet (natuurlijk) achter ons. Social media zorgen voor een stroom aan nieuws. Twitter is al vaak in het nieuws gekomen met vroege berichtgeving. Denk aan de het neerstortende vliegtuig in de Hudson rivier in New York en vele andere voorbeelden waar het nieuwe als eerste werd gedeeld via Twitter.

Twitter als nieuwsbron

Toch kan het zo zijn dat juist in een vloed van vele tweets je het nieuws mist. Of je bemerkt bij je zelf dat de samenhang ontbreekt. Nu.nl bekijk Twitter om te zien wat voor nieuws er speelt en ANP analyseert welke nieuwsonderwerpen mensen bezighouden op de social media (bron).

Met de komst van het tweede scherm (second screen) tijdens actualiteitenprogramma’s op TV, kunnen mensen via Twitter en Facebook hun mening delen. Die mening of antwoorden op vragen wordt proactief tijden de Tv-uitzending gebruikt. Recentelijk tijdens Knevel en Van den Brink.

Waar hebben mensen het Current.ly over

currently screenshotCurrent.ly is een nieuwe Nederlandse app voor iPhone. Aldus de makers van Current.ly: “We willen op een gemakkelijke manier laten zien waar mensen het over hebben”. Deze app gaat verder dan het nieuws want het gaat over onderwerpen die populair zijn in Nederland. Het brengt discussies in beeld. Behalve als app kan dezelfde inhoud worden bekeken via de website: Current.ly. Current.ly probeert de belangrijkste tweets omgekeerd onder elkaar te zetten. Zoals gewend van Twitter, de recentste eerst. Bijkomend voordeel is dat de timeline terug kan gaan tot de aanleiding waarom er opeens veel over dat onderwerp wordt getweet.

Curent.ly als vervanger van nieuwsbronnen

Zelf gebruik ik nu een paar dagen de app. De App geeft inderdaad visueel goed weer welke actualiteiten op dit moment ‘hot’ zijn. Omdat niet alle tweets worden weergeven maar alleen de belangrijke, krijg je in een aantal tweets een behoorlijk beeld over wat er speelt. Dit is een mooie vorm van ‘crowd-nieuws’.  Je leest terug wat mensen belangrijk vinden. Het is geen vervanger van traditionele nieuwsbronnen. Want tweets kunnen subjectief zijn daar waar andere bronnen proberen objectief te zijn of vanuit een bepaalde overtuigen het nieuws te kleuren. Persoonlijk vink ik de visuele presentatie en de relatie tussen begin en einde van nieuwsitem het grootste voordeel.

Probeer het eens uit of het voor jou werkt? Ik ben benieuwd naar je ervaringen, deel je ze hieronder?

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.