Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
29 Aug 2011
29 August, 2011

Sociaal Kapitaal

0 Comment

Wat is je netwerk waard? Deze vraag houdt steeds meer mensen zich bezig. met een mooi woord heet dat Sociaal Kapitaal. Er zijn diverse manieren om een indicatie te verkrijgen. PeerIndex is een manier om je socialeactiviteiten op internet te ranken. Ze meten twitterm linkedin, facebook en nog een aantal andere diensten over drie assen: Audience, Activity en Authority. Klout heeft de mogelijkheid om meer socialmedia knalen te meten. Op basis van de activiteiten die je via de gekoppelde socialmedia doet is Klout in staat de volgende statistieken te produceren:

  • de mate waarin je je netwerk kan beïnvloeden
  • de mate waarin jezelf wordt beïnvloedt
  • de kans dat jou berichten worden gedeeld
  • daadwerkelijke bereik
Klout geeft ook een top3 van onderwerpen waarover jij andere beïnvloedt. Klout geeft dus meer inzage in je gedrag online en het effect ervan op andere dan Peerindex.

EmpireAvenue

Onlangs ben via internet geattendeerd op EmpireAvenue (The Social Stockmarket). Dit platform biedt de mogelijkheid om jezelf te profileren als personal brand. Het is een virtuele aandelen ruilbeurs. Aan je persoonlijke profiel kunnen socialemedia/netwerk sites zoals LinkedIn, Facebook (profiel en fanpages), Twitter, Foursquare, Flickr, Youtube, Instagr.am en RSS feeds van je eigen website worden gekoppeld. Bij registratie geef je je eigen tickernaam, net zoals op een echte beurs, op. Door deze socialmedia te koppelen aan je profiel op EmpireAvenue, stijgt je eigen waarde. Bij iedere actie die je op de eerder genoemde socialmedia doet, verhoogt je eigen sociaalkapitaal. Als je aandacht aan andere schenkt stijgt daarmee je eigen koers.

Als je koers stijgt ben jij als merk ook interessanter om te worden gekocht door anderen. Binnen twee weken is mijn startkoers van tien Eaves (de munteenheid) bijna verviervoudigd. Wie je moet kopen en of je moet kopen kan je nagaan bij een set aan adviseurs. Deze adviseurs geven dus ook aan of je meer of minder interactie moet doen op Twitter of Facebook etc. Er zit een beursspel-element in EmpireAvenue, wat tot nu toe niet  erg veel extra tijd kost, dit komt omdat het voornamelijk afhangt hoe actief je bent op de gekoppelde socialmedia.

De (beurs)waarde van je netwerk

Afgelopen week, heeft Beleggingsbank Alex een viral campagne uitgebracht, die wat wegheeft van EmpireAvenue. De viral applicatie van Alex brengt ik kaart wat jou eigen LinkedIn Netwerk waard is op de beurs. Op de site mijnbeurswaarde.nl kunnen LinkedIn-gebruikers toestemming gevenom hun netwerk te laten scannen op beursgenoteerde bedrijven. De waarde van het netwerk is afhankelijk van de beurswaarde van deze bedrijven en de hoeveelheid connecties die je binnen deze bedrijven hebt. Als je de scan doet, is er de mogelijkheid om een rekening te openen bij Alex. Aldus de directeur van Alex willen ze beleggen dichterbij bij mensen brengen. Je bent eerder geneigd om in een bedrijf te beleggen als je daar ook connecties hebt.

Hoeveel ben je waard?

De bovenbeschreven diensten en middelen geven alleen nog maar een indicatie. Er is wel een trend gaande om sociaalkapitaal meetbaar te maken en te kwantificeren. Tot op heden is daar nog niet een sluitende aanpak voor. EmpireAvenue zou, wanneer meer mensen er gebruik van gaan maken, een manier kunnen zijn om meer inzicht te bieden in je sociale kapitaal. Probeer het eens uit.

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.