Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
04 Apr 2009
4 April, 2009

Twitteren, waarom ook niet?

0 Comment

kwetteren01Op de cover van de bijlage “Persoonlijk” van het FD van zaterdag 4 april stonden een aantal twitterbirds afgebeeld. Het omslagartikel is dan ook: “Kwetteren via Twitter – Al tien miljoen mensen zijn aan het mircobloggen; waar komt dit succes vandaan?” Hoewel er in het FD al eerder columns waren verschenen over Twitter, is dit een groot verhaal. In het verhaal wordt beschreven wat Twitter is, waarom men het gebruikt, een paar interviews met early adopters, interessante websites en er wordt in gegaan op het succes van Twitter. Vooral waarom Twitter een succes is en nog groter kan/gaat worden.

Volgens de auteur is de vliegtuigramp op Schiphol het moment waarop Twitter in Nederland echt is doorgebroken. In een eerdere blogpost heb ik daar ook over geschreven. In mijn ogen klopt dit omdat kranten, websites, nieuws en actualiteitenprogramma’s Twitter toen als bron hebben aangehaald. Daardoor ontstond er veel buzz over Twitter.

Waarover twitteren?

kwetteren03Een aantal geïnterviewde gebruikers vertellen over hun eerste ervaringen op Twitter in een tijd dat het niet zo populair was. Het is dan zoiets als een leeg café. Het wordt pas leuk om naar een café toe te gaan als er (bekende) mensen aanwezig zijn. Beginnen met Twitteren is investeren in het maken van interessante berichtjes. Als je eenmaal leuke of interessante tweets hebt, dan gaan mensen je volgen. Hier ben ik het wel mee eens. Je moet wel iets te melden hebben. Dit gaat verder dan alleen de beantwoording van de vraag wat je aan het doen bent. Anderen twitteren over waar ze aan denken. Een interessante tweet hoeft niet perse serieus te zijn.

kwetteren02

Twitter maakt het mogelijk om luchtige berichtjes af te wisselen met serieuze. Via een blog is dit, in mijn ogen, minder gemakkelijk. Bijvoorbeeld, je weblog gaat over Franse wijnen als je vervolgens een blogpost schrijft over het bezoek aan een vuurtoren dan zal dat voor de meeste lezers vreemd overkomen. De blogpost blijft langer zichtbaar, een tweet is een kort berichtje. Tweets hebben een hogere plaatsingsfrequentie dan blogpostings. Het heet niet voor niets microblogging!

Met Twitter is het in mijn ogen niet de bedoeling om alle tweets van een iemand onder elkaar te zetten en vervolgens te lezen. Afhankelijke van het type blog zou dat wel kunnen. Mijn eigen blog gaat over mindmapping, sociale media en communicatie. Je kunt dat zien als een boek in ontwikkeling met drie hoofdonderwerpen. Mijn tweets gaan over meer onderwerpen.

Onderzoek

Onderzoek naar de twitterazi’s wijst uit dat net wat meer vrouwen Twitter gebruiken dan mannen. Het grootste aandeel gebruikers valt in de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar, ‘runnerup’ zijn de mensen tussen de 35 en 49 jaar. Hoewel je zou verwachten dat Twitter door jongeren wordt omarmd, blijkt dit niet het geval; zie artikel “Jongeren geven chat voorkeur boven Twitter” op nu.

Toekomst

Twitter zou een deel van de informatie en berichten die nu via SMS of email worden verzonden, kunnen gaan overnemen. Wat is jullie mening hierover? Of zouden meer functies zoals tweets naar een selectie van je volgers een welkome aanvulling zijn?

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.