Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Afgelopen weken heb ik een paar trainingen voor aHa!Coaching en/ of World of Minds gegeven. De eerste training was samen met een collega-trainer om medewerkers van een communicatiedienst bij de overheid te trainen in het gebruik van mindmapping binnen hun organisatie. Aan de hand van sprekende voorbeelden hebben wij laten zien en ervaren hoe het komt dat mindmapping een waardevolle techniek kan zijn. Vervolgens zoomen wij tijdens de interactieve presentatie in op organisatiespecifieke werktoepassingen. Met behulp van Mindjet Connect, de webversie van MindManager, kan men online mindmappen. Veel van de functionaliteiten van MindManager zijn ook terug te vinden in de webversie. Voordeel van deze webversie is dat het komt met online opslagmogelijkheden. Mindjet noemt dat Workspaces. Met teamleden kun je een gezamenlijke workspace opzetten en mindmaps delen.

Kennismanagement m.b.v. mindmapping

Een paar dagen later gaf ik samen met een collega-trainer een training Kennis Management met behulp van MindManager. In deze training hebben wij een paar medewerkers van een ministerie via een interactieve sessie laten zien en ervaren hoe je met behulp van de mindmappingtechniek aan kennismanagement en kennisdeling binnen de organisatie kan doen. De digitale mindmap is het bronbestand waarin alle kennis zit opgeslagen in de vorm van tekst, afbeeldingen, filmpjes, documenten en hyperlinks naar aanvullende informatie op internet. Met behulp van de exporteermogelijkheden vanuit MindManager kun je dit bronbestand naar verschillende formaten exporteren zoals Word, PowerPoint of een website. Daardoor kun je gemakkelijk informatie herbruiken voor verschillende doelen en doelgroepen. Dit bespaart tijd en zorgt voor een rijkere vorm (tekst, beeld, documenten en links naar sites) van communicatiemiddelen.

Mindmanager voor geavanceerd gebruik

Aan het einde van die week heb ik een MindManager Advanced Ambassador training gegeven aan een paar MindMap ambassadeurs binnen de overheid. Tijdens deze training heb ik via een interactieve sessie de ambassadeurs aanvullende en geavanceerde functies laten zien en ervaren met MindManager. Een belangrijk deel van hun ambassadeursrol is om anderen te overtuigen van de voordelen van mindmapping. Tijdens deze training geven wij deze ambassadeurs tips en middelen om ze in die rol te ondersteunen. Ik vond het boeiend en inspirerend om mijn eigen enthousiasme over mindmapping op anderen over te dragen zodat zij dit vervolgens ook binnen hun eigen organisatie kunnen gaan doen.

MindManager voor beginners

In de daarop volgende week heb ik een MindManager Fundamentals training gegeven aan een groep van 12 mensen van een ander ministerie. Een interessante en intensieve training waarin ik 12 mensen heb weten te enthousiasmeren over het gebruik en toepassing van elektronisch mindmappen in de organisatie. De training begin ik met het laten zien van de achterliggende principes van mindmappen. Vervolgens heb ik de cursisten laten zien en vooral zelf laten ervaren hoe het is om een elektronische mindmap op te zetten met behulp van MindManager en vervolgens ‘op te leuken’. Daarna behandel ik onder andere een aantal werkgerelateerde situaties waarin men gebruik kan maken van een mindmap; bijvoorbeeld een brainstorm, schrijven van een complex artikel of uitgebreid rapport.

Reflecterend, twee weken met diverse trainingen waarin ik anderen enthousiast over mindmapping hebben mogen maken. Kortom ik ben blij dat er weer een aantal mensen aan de slag gaan met elektronisch mindmappen.

Happy mapping!

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.