Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Google bestaat tien jaar. Google is haast niet meer weg te denken uit het (online) leven; zie ook dit [intlink id=”407″ type=”post”]video-overzicht[/intlink]. Het lijkt mij dan ook passend om de tien invloedrijkste Google diensten – of diensten die in het bezit zijn van Google – voor dit tweede lustrum te bespreken. Het valt overigens nog niet mee om tot een goede keuze te komen. In volgorde van belangrijkheid is dit mijn persoonlijke top-10.

 1. Zoekmachine
  Google maakt zoeken op internet overzichtelijk, simpel en snel. Geen schreeuwerige grafische banners en allerlei andere diensten die je afleiden van de zoekmachine. De startpagina van Google is in haar tien jarig bestaan nauwelijks aangepast.
 2. Gmail
  Niet meer emails verslepen naar allerlei mapjes en emails weggooien. Zoeken naar email is efficiënter. Gmail biedt veel opslagruimte aan om vooral geen emails te hoeven weggooien. Als fervent Gmail-gebruiker vind ik Gmail een bijzonder prettige dienst die via web, offline en mobiel goed is te gebruiken.
 3. AdWords
  Dit zijn de advertenties die zijn gebaseerd op zoekwoorden die worden gedefinieerd door de adverteerder. Als er op één van deze zoekwoorden wordt gezocht, wordt de advertentie naast of boven de zoekresultaten op Google weergegeven. Dit is de belangrijkste inkomstenbron voor Google.
 4. Google Nieuws
  Google zoekt in diverse bronnen zoals kranten en weblogs om de gebruiker van het laatste nieuws te voorzien. Vele malen gemakkelijker dan diverse nieuwssites afstropen voor de laatste ontwikkelingen.
 5. [intlink id=”491″ type=”post”]Google Chrome (browser)[/intlink]
  Een opensource internetbrowser die door Google is ontworpen. Vanuit mijn eigen ervaring is Chrome een snelle en innovatieve browser. De browser start snel, de websites laden snel in en je kunt zoeken (in Google) vanuit de adresbalk.
 6. Youtube
  Google heeft Youtube overgenomen. Youtube is synoniem geworden met het bekijken van video online. Diverse productenten van TV en video gebruiken de kanalen op Youtube om de niet traditionele doelgroep te bereiken.
 7. iGoogle
  Het maken van eigen startpagina was nooit zo gemakkelijk. Voeg RSS-feeds van sites en blogs toe. Plaats widgets voor het berekenen van je route. Deze pagina is overal te wereld gemakkelijk oproepbaar en je kunt gelijk bij de voor jou relevante informatie.
 8. Google maps
  Met deze dienst is het mogelijk om geografisch te zoeken. Het is mogelijk om een locatie te zoeken of een route te plannen. De kaartweergave is te combineren met satelietbeelden. Het is ook mogelijk om in de buurt van een locatie te zoeken naar bijvoorbeeld een parkeergarage.
 9. Books
  Google is gestart met het scannen van boeken uit bibliotheken om die toegankelijk en doorzoekbaar te maken voor de wereld.  Lancering van deze dienst ging gepaard met veel ophef. De missie van Google is dan ook: “Om alle informatie wereldwijd toegankelijk en bruikbaar te maken”.
 10. Analytics
  Een gratis dienst van Google om statistieken en details van een website te verzamelen en weer te geven. Deze dienst geeft een duidelijk beeld van o.a. de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

Wat vinden jullie van mijn top-10? Ontbreken er andere belangrijke Google-diensten in het bovenstaande lijstje? Laat een berichtje hieronder achter.

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.