Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

chrome1Hoewel ik een fervent gebruiker ben van de Firefox browser kon ik het niet laten om Chrome van Google te proberen. Sinds september 2008 maak ik gebruik van dit nieuwe beta product van Google. Op dit moment alleen beschikbaar voor Windows platformen. Google werkt nog aan een versie voor Mac OSX en Linux. Onlangs is versie twee van Chrome verschenen, tijd om de balans op te maken van een half jaar surfen met Chrome. Maar eerst even een stukje geschiedenis, want waarom komt Google nu met een browser? Een antwoord daarop heb ik wellicht al gegeven in mijn blogpost over [intlink id=”515″ type=”post”]het recent aangekondigde Google Wave[/intlink].

Eerste Browseroorlog

Er was eens het tijd dat er niet veel webpagina’s bestonden. Toen werd er in 1994 een browser geboren met de naam Netscape Navigator. Het duurde even maar Microsoft besloot om toch ook iets met internet te gaan doen en kocht een bedrijfje op. Daaruit ontstond Microsoft Internet Explorer (IE). Hoewel Netscape een bekender en populairder programma was met een grote schare gebruikers ontstond er de Eerste Browseroorlog. Uiteindelijk wist Microsoft deze in 1998 te winnen omdat haar browser standaard werd meegegeven in haar Windows-besturingssysteem. Over dit feit lopen er nog steeds allerlei anti-trust procedures tegen Microsoft. Op het hoogte punt had IE een marktaandeel van 95%.

Tweede Browseroorlog

In 2004 werd Mozilla Firefox gelanceerd een doorontwikkeling van de open-source variant van Netscape browser. In de tussentijd hebben ook andere browsers zoals Opera en Safari van Apple het levenslicht gezien. Firefox heeft op dit moment wereldwijd ongeveer 25% marktaandeel. De nieuwste telg in browserland is Chrome van Google.

Google’s nieuwe kijk op browsen

chrome2Allerlei technische aspecten laat ik buiten beschouwing in deze review. Ik richt mij vooral op de mogelijkheden van deze nieuwe browser. Vrij naar Google: “Met zijn allen besteden we veel meer tijd op internet, we doen allerlei zaken via internet zoals winkelen, emailen, chatten, video’s bekijken, bankzaken en interacteren met anderen en websiteapplicaties.” Google biedt veel [intlink id=”319″ type=”post”]online diensten[/intlink] aan deze worden steeds complexer. Chrome is geoptimaliseerd voor interactieve sites en diensen zoals Gmail en bijvoorbeeld Facebook. Opvallend aan [intlink id=”491″ type=”post”]Chrome[/intlink] is de overzichtelijke en kleine interface. Chrome had – eerder dan Safari van Apple – de tabjes geïntegreerd in de taakbalk. Dit scheelt toch weer een balk in de interface die kan worden benut voor het weergeven van de website. Je kunt gemakkelijk tabjes heen-en-weer slepen. Je kunt tabjes buiten het venster slepen zodat een nieuw venster open gaar. In onderstaande video wordt uitgebeeld wat ik bedoel met meer ruimte voor sites:

Bovenstaande video was eveneens een Tv-commercial in Japan. Een van de ontwikkelaars van Google vertelt waarom bij Google het Chrome project is gestart.

Google heeft een aantal korte spotjes gemaakt om de voordelen van Chrome ten opzichte van andere browser te vertellen. Vanzelfsprekend heeft Google voor Chrome een kanaal op Youtube opgericht. Persoonlijk vind ik onderstaande video het sterkste:

Dat Chrome anders is dan andere browser blijkt wel uit het feit dat Google een stripverhaal heeft gemaakt over de ontstaansgeschiedenis van Chrome.

Voordelen

 • Het uiterlijk van de browser is simpel, eenvoudig en veel ruimte voor de site;
 • De browser is snel. Zelf op een oude computer start Chrome erg snel; sneller nog dan het geheel in Windows vervlochten IE;
 • Favoriete websites worden als afbeelding weergegeven; (lijkt op de nieuwe functie van Apple Safari versie 4);
  Zoeken (in Google) in de adresbalk;
 • Veilig surfen in de anonimiteitmodus;
 • Elke tab en daarin een website is een proces op zichzelf. Een website die vast loopt laat de overige geopende websites niet crashen.

Grootste nadelen

 • Nog niet beschikbaar voor Mac OSX en Linus;
 • Geen extensies voor bijvoorbeeld bookmarken op del.icio.us, advertenties blokkeren etc.

Een paar handige sneltoetsen

Om nog sneller over het internet te kunnen browsen:

 • Ctrl + T: een nieuwe tab openen
 • Ctrl + W: een tab sluiten
 • Ctrl + F: zoeken in een pagina (gevonden resultaten lichten geel op)
 • Ctrl + Tab of Ctrl + Page Up: van links naar recht scrollen door de tabs
 • Ctrl + Page Down:  van recht naar links scrollen door de tabs
 • Ctrl + H: oproepen van de geschiedenis
 • Ctrl + J: oproepen overzicht van downloads
 • Ctrl + Shift + B: oproepen van de bookmark manager
 • F11: volledig fullscreen browsen

Klik hier voor de overige sneltoetsen

Overstappen?

Als je gebruikmaakt van Windows en een simpele snelle browser wilt? Ja!
Als je verknocht bent aan veel handige addins? Voor nu nog even Firefox; Google schijnt er wel aan te werken…
Ik heb een Mac! Blijf Safari 4 gebruiken, maar houdt een oogje in het zeil voor Chrome voor de Mac…
Wat is jullie ervaring met Google Chrome?

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.