Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Dat de papieren krant het tegenwoordig moeilijk heeft ten opzichten van talloze blogs, websites, iPhones/ iPad Apps is geen nieuws meer…

Op 10 maart 2011 heeft Linkedin, het bekendste en meest gebruikte Socialenetwerk voor professionals, een nieuws dienst gelanceerd: LinkedIn Today. LinkedIn wordt wereldwijd door meer dan 90 miljoen mensen gebruikt. In Nederland daar meer dan 2 miljoen gebruikers. Hieronder een review van LinkedIn Today dienst en mijn eerste ervaring.

LinkedIn Today: op de hoogte van vaknieuws uit je netwerk

LinkedIn Today is aldus de makers: “De ideale manier om je dag te starten”. LinkedIn Today is vindbaar in je eigen profiel onder “more” > “news (beta)” of via http://www.linkedin.com/today. Met LinkedIn Today krijgen gebruikers van LinkedIn het meest relevante nieuws van hun collega’s of vakgenoten in de vorm van een krant gepresenteerd.

Met LinkedIn Today: wordt jouw netwerk jouw nieuwsbron

Daarnaast wordt ook weergegeven wat het meest gedeelde nieuws is. Gelukkig kun je als gebruiker zelf invloed uitoefenen op de samenstellingen van je eigen “dialy”. Je kan een keuze maken uit de 20+ branches (IT, profit, software…) en diverse nieuwsbronnen (zoals FT, wired, TheNextWeb, Mashable…).

Aldus Deep Nishar van LinkedIn: “Het is een efficiënte manier om relevante informatie voor en over je werk te verzamelen en biedt de nodige inzichten om zakelijke beslissingen te nemen”

Bekijk een korte introductie video hieronder:

Logische uitbreiding

Een van de redenen waarom LinkedIn zich op een dienst als deze heeft gestort, is dat het steeds meer concurrentie ervaart van bijvoorbeeld Facebook. Facebookgebruikers kunnen met Branchout een soort LinkedIn Light toevoegen aan hun profiel. LinkedIn is ook een van de Socialenetwerken die net zoals Facebook bezig is met de voorbereiding van een beursgang. LinkedIn wil haar gebruikers vasthouden en graag meer redenen bieden om de site te blijven bezoeken. Recentelijk zijn er diverse uitbreidingen gedaan. Het is mogelijk om mensen en bedrijven te volgen zodat je op de hoogte blijft van statusupdates. Je hebt meer invloed op welke type status-updates je graag wilt zien.

LinkedIn kan je o.a. gebruiken voor:

  • CV te publiceren
  • zakelijk netwerken (contactgegevens)
  • converseren in groepen
  • vragen stellen en beantwoorden
  • peilingen houden
  • bedrijfspagina’s aanmaken en producten en diensten aan bieden
  • etc…

LinkedIn Today is een naar mijn mening een logische aanvulling omdat – gelet op de bovenstaande zaken waarin vooral statusupdates belangrijker worden – het erg handig is om de informatie te bundelen en zakelijk te presenteren. De dienst is nog wel in beta en zal gedurende de tijd worden aangepast. De eerste ervaring vind ik echter positief; lees meer hieronder. Het gekozen format doet ook enigzins denken aan Paper.li. Paper.li zorgt ervoor dat gedeelde informatie via een Twitter-account naar bijvoorbeeld artikelen en youtube video’s in de vorm van een online krant worden gepubliceerd.

Eerste ervaring… wat kan het?

Als je naar de LinkedIn Today gaat, zal je merken dat diverse branches en bronnen automatisch zijn aangemaakt. Dit doet LinkedIn op basis van je eigen profiel informatie. Heb je aangegeven dat je bijvoorbeeld in management consulting of PR werkzaam bent, dan zijn deze branches al aangemaakt. Je kunt dan direct het nieuws uit die branche lezen, dat eveneens door je eigen contacten op LinkedIn als is aangemerkt als belangrijk en is gedeeld.

Het gebruiksgemak van LinkedIn Today is hoog. In letterlijk 10-15 minuten heb je de basiszaken goed ingesteld.

Er wordt ook aangegeven hoeveel mensen in totaal diezelfde branche volgen.  In hetzelfde scherm is het ook mogelijk om gerelateerde topbronnen direct te (ont)volgen. Per artikel kan je zien hoeveel mensen het hebben gedeeld. Je kan ook nagaan wie het hebben gedeeld. Je kan dan via filters weer selecteren op bedrijf, locatie of branche.

Het was al mogelijk om je Twitter account te koppelen aan je LinkedIn-profiel. Je kan je tweets als statusupdate weergeven of je statusupdate vanuit LinkedIn doortweeten. Vanuit LinkedIn Today kan je artikelen delen met je LinkedIn netwerk, groepen,  je volgers op Twitter of op te slaan om het later te lezen.

Je krijgt snel een goed beeld van de belangrijkste gebeurtenissen voor jouw branche(s) of nieuwsbron(nen)!

LinkedIn heeft ook haar App aangepast zodat je via je mobiel continue op de hoogte kan zijn van het belangrijkste of populaire nieuws uit je netwerk

Betekenis voor de de professional op LinkedIn

Als je een divers en goed netwerk op LinkedIn hebt, kan eigen nieuws en artikelen via LinkedIn Today op een goede manier worden gedeeld en daarmee verder binnen je eigen netwerk en daarbuiten worden verspreid. Artikel worden dan meer viral binnen LinkedIn. Als je gebruik maakt van groepen op dan is het gemakkelijk geworden om nieuws te delen zodat het bij mensen in hun overzicht van belangrijk nieuws terecht kan komen. Deze nieuwe dienst biedt diverse interessante mogelijkheden.

Of grote groepen gebruikers dit gaan gebruiker, blijft afwachten. De slimme professional zou toch even een kwartiertje tijd moeten vrijmaken en kijken naar de mogelijkheden en de pagina verder aan te passen aan zijn/ haar wensen.

Meer weten over LinkedIn?

Bekijk eerdere artikelen waarin ik het over LinkedIn heb gehad. Interesse om LinkedIn beter te gaan inzetten zodat het ook voor je kan gaan werken? Misschien is den een workshop of training interessant.

Bronnen

Wat zijn jullie bevindingen

en ervaringen met LinkedIn Today? Ik zie graag hieronder tegemoet.

2 Responses to LinkedIn Today: op de hoogte van vaknieuws uit je netwerk
  1. Duidelijk artikel! Ik ben zelf aan het uitvinden of het ook mogelijk is om je eigen website/nieuwsbron toe te voegen. Nu in de bètaversie zo te zien nog niet.

    • Beste Anouk, bedankt voor je reactie op het artikel LinkedIn Today. Inderdaad op dit moment is het niet mogelijk eigen nieuwsbronnen toe te voegen. Op dit moment zijn het overwegend Amerikaanse en Britse nieuwsbronnen. Ik sluit niet uit dat company pages wellicht een toekomstige nieuwsbron kunnen gaan worden. Zijn er nog andere zaken die je zou willen zien in LinkedIn Today?


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.