Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123
11 Feb 2010
11 February, 2010

Socialemedia in de praktijk 1/2

2 Comments

Op 26 januari was er een meetup van de Future of Web groep. Bij deze editie verschenen ongeveer 100 genodigden op het kantoor van Sogeti in Diemen. Dagvoorzitter was Menno van Doorn van VINT (een onderdeel van Sogeti). De twee internationale spreker waren: Ellen Petry Leanse (@chep2m op Twitter) Hoofd van Enterprise Marketing Communications, bij Google US en Adam Wallace (@adwal op Twitter) van het Roger Smith Hotel in New York.

Beide spreker hebben eerst hun verhaal gehouden. Daarna was er Q&A-sessie voor de aanwezigen met de sprekers. Het doel van deze sessie was om te komen tot op welke wijze de ROI van socialemedia valt te meten.

Van Hotel tot Social Media Hub

Adam trapte af met een bijzonder interessant verhaal over hoe Sociale Media de relatief conservatieve wereld van hotels kan beïnvloeden. Vroeger had het Roger Smith hotel een statische website. Tegenwoordig zijn de website en sociale media een belangrijk onderdeel van hun marketing en aanwezigheid. Het Roger Smith Hotel was een van de eerste hotels die zich ging begeven op socialemedia sites zoals Facebook en Twitter. Omdat mensen online over het hotel gingen praten en het gingen aanbevelen aan anderen, kreeg het hotel een imago van de “place to be stay” als je je in socialemedia scene begeeft. Bekende sprekers en goeroes zoals Chris Bogan, overnachtten in het hotel. Vanzelfsprekend bloggen en Twitteren deze gasten erover. Op deze manier horen hun volgers ook over het hotel. Mensen die online vragen naar welk hotel ze zouden moeten gaan als ze in New York zijn, dan al snel aanbevolen om naar het RS hotel te gaan. Het zogenaamde sneeuwbaleffect gaat erg snel door de inzet van socialemedia en aanbevelingen.

Het RS hotel ging zelf video’s plaatsen, luisteren en reageren op wat de mensen online vertelden. Langzaam aan groeide het uit tot een ware community omtrent het hotel. Adam: “het is belangrijk dat hoewel socialemedia erg goed kan helpen en een verhaal kan vertellen, dat medewerkers ook ‘socialemedia gaan doorleven’”. Als medewerkers er niets van snappen en er allemaal bekende mensen uit die ‘wereld’ rondlopen, is het niet geloofwaardig. Een van de koks van het RS hotel, een vervend Twitteraar, bracht zijn netwerk in de RS Hotel community in. Een netwerk op Twitter is in feite aan community waarmee je in een online conversatie bent.

Socialemedia vormt een integraal onderdeel van de strategie van het hotel waarbij online en offline elkaar ontmoeten. Het RS Hotel gebruikt Twitter om haar volgers te informeren over speciale aanbiedingen van hotelkamers. Zij vraagt hiervoor een premium op de standaard prijs. Deze aanbiedingen gaan snel het internet over door de ‘word of mouth’ en de retweetfunctie in Twitter. Deze vorm van marketing is duurzaam omdat je een relatie met je volgers opbouwt en de online dialoog aangaat.

Bekijk het interview van Adam Wallace na afloop van de Enterprise Social 2.0 : Rip or ROI.

Google the Social Enterprise

Ellen is verantwoordelijk voor de marketing van technologie zoals Google Apps, zoeken op internet en binnen bedrijven. Tijdens haar presentatie werd duidelijk dat de gebruiker bij nieuwe diensten zoals Wave een belangrijke rol speelt. Zij zelf mogen verder aan de slag met de techniek. Ze gaf ook aan dat vanuit haar perspectief de strategie van Google op dat punt een non-strategie is.

Social Media: “it is as good as it gets!”

Meer inzichten , bekijk het onderstaande video-interview dat Remco Janssen van Marketing + PR Visie met Ellen na afloop heeft gemaakt.

Deel twee van dit verslag beschrijft de discussie over de ROI van socialemedia.

2 Responses to Socialemedia in de praktijk 1/2
  1. Guidog Gihaux 13/02/2010 at 07:03 Reply

    goed artikel Alexis, eens dat social media niet zomaar een tooltje is, maar een mindshift. Zeg maar je lifeline met de buitenwereld als organisatie. Teveel bedrijven zetten het in als “we moeten iets met Social Media…”

    • @Guido, bedankt voor je opmerking. Het is inderdaad juist dat socialemedia een mindshift is die zeer zeker niet alleen toehoort aan een afdeling communicatie of marketing. Iedere medewerker zou het ook leuk moeten vinden om op een of andere manier contact te hebben met de eindgebruiker van een product of dienst. Forrester Research heeft daar een goed boek overgeschreven: Groundswell.


[top]

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.