Warning: A non-numeric value encountered in /srv/psa01/alexisvandam.nl/httpdocs/wp-content/themes/rttheme17/content_generator.php on line 123

Er zijn vele online mindmapping tools. Het voordeel van de online tools is dat er geen software nodig is en dat je gemakkelijk met andere online kunt brainstormen. Nadeel is een beperkte functionaliteit ten opzichte van mindmapping software. De onderstaande tools heb ik getest. Mijn volgende blogpost gaat over MindManager.

bubble-us_logo Bubbl.us, brainstorming made simple
Wat is het? Bubbl.us is een gratis online tool waarmee je online kunt brainstormen, mindmaps, flowcharts en organogrammen mee kunt maken.
Wat kun je ermee? De mindmaps zijn kleurrijk en gemakkelijk deelbaar met anderen. Een handige functie van deze online service is dat de mindmaps kunnen worden geplaatst op een website of weblog. Je kunt de mindmap exporteren als een plaatje.
Mogelijkheden? Bubbl.us mindmaps zijn standaard als een organogram ingericht. Elk niveau lager heeft zijn eigen kleur wat onderscheidend werkt. De takken (bubbels) zijn gemakkelijk en vrijelijk te verslepen waardoor je ongedwongen aan de slag kunt. Handelingen zoals het verwijderen van een bubbel is geanimeerd, dit maakt het werken met bubbl.us leuk.

bubble-us

Aan de slag? Zonder registratie kan je gelijk al aan de slag met mindmappen. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf via een korte aanmeldprocedure te registreren zodat je de mindmaps kunt publiceren en delen.
Waar? www.bubbl.us

mind42_logo Mind42, collaborative mindmapping in je browser
Wat is het? Mind42 is een online tool voor mindmappen, managen van je ideeën voor jezelf en/of met anderen. Het is een gratis online dienst en je hoeft geen software te installeren
Wat kun je ermee? Mind42 is te gebruiken voor het online brainstormen en delen van ideeën, plannen van projecten, visueel denken en vele andere mogelijkheden.
Mogelijkheden? Na registratie op mind42 en als de applicatie is geladen, is er een overzichtelijke menustructuur. Als je elke takje aanmaakt, staat er direct eronder een aantal opties zoals: tekstkleur, toevoegen van een link, bestand plaatje etc. Op deze manier kun je vlot takken invoegen en eventueel aanpassen. Snelheid is natuurlijk van belang bij het brainstormen want de software/ interface mag het denkproces niet beïnvloeden.
Mind42 maakt het mogelijk om direct via Google talk of Skype te kunnen samenwerken aan de mindmap. Een andere handige optie is de autosavefunctie, want als je browser vastloopt, ben je al je werk kwijt. De verschillende revisies van een mindmap worden bijgehouden.

mind42

Aan de slag? Je kunt jezelf via een korte aanmeldprocedure registreren en gebruik maken van de dienst. Je kunt gemakkelijk samen brainstormen. Je kunt dan andere uitnodigen die wijzigingen aanbrengen in de mindmap die realtime zichtbaar worden in de mindmap.
Waar? www.mind42.com

Conclusie:
Beide diensten zijn vergelijkbaar omdat ze beide online en gratis zijn. Echter de import en export mogelijkheden zijn in mind42 uitgebreider. In mind42 kun je MindManager mindmaps importeren en ook weer exporteren. De Mind42 mindmaps zijn zakelijker wat betreft vorm. Bubbl.us is meer dan Mind42 ontworpen vanuit de web2.0-gedachte: kleurig, flashy en geanimeerd. Met beide tools kun je samen brainstormen. Probeer beide tools eens uit en kijk welke het beste voor jou werkt!

Let er op dat het publiceren van een mindmap kan inhouden dat deze zichtbaar is voor iedereen.

Mindmappen: meer doen in minder tijd en op een leukere mannier.

What is your opinion?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.